Home / 2014 / April

Monthly Archives: April 2014

15 Cara Mendidik Anak Solat. Tips & Panduan Mudah!

Cara Mendidik Anak Solat

Cara Mendidik Anak Solat Salah satu cara dalam membentuk aqidah anak adalah dengan mengajar mereka melakukan ibadah, dan salah satu ibadah yang utama adalah solat yang merupakan rukun islam yang kedua. Solat adalah salah satu cara untuk mendekatkan diri dengan Allah, maka sekiranya ia di ajarkan kepada anak sejak kecil, …

Read More »

5 Cara Menggoda Suami Yang Terbukti Berkesan!

Cara menggoda suami

[infobox] Nota: Artikel dan tips berikut adalah dari kiriman pembaca. Pada mulanya, beliau mempunyai masalah untuk menambat dan memikat hati suami. Namun, setelah beberapa kali mencuba dengan bersungguh-sungguh, beliau mendapat formula yang terbukti berkesan. Bagi mengekalkan jalan cerita dan originaliti, kami hanya buat ‘minor editing‘.[/infobox] Menggoda suami bukanlah satu perkara main-main. Nampak remeh, …

Read More »

4 Tips & Panduan Ibu Bekerja Yang Menyusukan Anak

Lega hati ini bila dapat perah susu untuk si manja

Pernah atau tidak, tiba-tiba sahaja kita rasa malas mahu memulakan kerja semula setelah melahirkan anak? Rasaya, tempoh cuti yang diberikan majikan terlalu sekejap. Ada juga yang bercadang mahu berhenti kerja kerana mahu menjaga anak sepenuh masa. Bagi yang mengambil keputusan untuk terus bekerja, ambil perhatian bahawa bekerja bukan alasan ibu …

Read More »

8 Tanda & Ciri Anak Autism. Ketahui Simptom Dan Beri Rawatan Serta Penjagaan Rapi.

8 Tanda & Ciri Anak Autism. Ketahui Simptom Dan Beri Rawatan Serta Penjagaan Rapi.

Ibu bapa perlu peka isyarat awal Autisme pada anak-anak Ramai ibu bapa yang kurang mengetahui apakah sebenarnya “Autisme”. Apakah simptom-simptom bagi anak-anak yang menghidap Autisme? Apakah cara untuk mengubatinya? Bagaimana terjadinya Autisme? Dan pelbagai lagi persoalan yang timbul tentang penyaki. Sebagai ibu bapa, kita seharusnya sentiasa peka dengan perkembangan anak-anak. …

Read More »

7 Resepi Kebahagiaan Rumah Tangga, Untuk Suami Isteri

Bab nak sediakan bahan masak tu yang 'rajin' tu kan?

Jangan ingat makanan sahaja ada resipi. Rumahtangga juga perlukan adunan kasih sayang yang cukup, baru sedap rasanya! Indahnya perkahwinan yang dihiasi dengan cinta dan kasih sayang. Kemanisan berumahtangga menyedarkan diri betapa besarnya nikmat yang Allah berikan buat hamba-hambanya melalui kasih sayang. Hubungan suci yang terjalin ini memberi impak yang besar …

Read More »

17 Jenama Breast Pump Yang Bagus, Terbaik & Murah!

Philip Avent Breastpump datang dalam jenis manual dan elektrik

Breast Pump Yang Bagus Kerapkali ibu mengandung bertanyakan persoalan ini. Katanya, mahu ‘fully breastfeed baby’ selepas keluar nanti. Apabila bayi sudah lahir, jika mahu menyusukan secara eksklusif, mesti perlukan ‘breast pump’ dan ruang storan. Berdasarkan perbicangan di sini dan hasil kajian kami, berikut adalah antara jenama atau ‘brand’ yang bagus. …

Read More »

7 Cara Meningkatkan Keyakinan Diri Anak-anak. Biar Confidence Tinggi!

Meningkatkan keyakinan diri

Keyakinan diri secara umumnya boleh ditafsirkan sebagai kemampuan individu untuk mempercayai dan yakin di atas kemampuan diri sendiri untuk melakukan sesuatu perkara. Ianya tidak bergantung kepada penampilan diri atau perwatakan sahaja, dari segi pemahaman dan pergaulan juga melibatkan keyakinan diri. Meningkatkan keyakinan diri Seseorang yang mempunyai keyakinan diri tidak mengharapkan …

Read More »

7 Cara Menundukkan Suami. Ikut Ilmu & Tips Berkesan Ini!

Pikat suami dengan 'body language' yang menggoda

Cara Menundukkan Suami Pertama sekali, ini bukan ilmu hitam. Ini sekadar perkongsian ilmu yang ramai antara kita tidak ambil kisah. Isteri atau pun seorang perempuan dari azalinya telah dianugerahkan mahkota yang sangat berharga.  Tetapi, ada sesetengah isteri yang tidak tahu akan menghargai mahkota itu dan tidak kreatif untuk menggunakannya dalam …

Read More »

10 Tips & Posisi Tidur Ibu Hamil Agar Tidur Nyenyak & Selesa

10 Tips Untuk Ibu Hamil Agar Tidur Nyenyak, Berserta Cara Dan Posisi Terbaik

“Susahnya nak tidur bila dah masuk trimester ketiga ni. Tidur sekejap terjaga sebab nak pergi tandas. Kalau tak sebab nak ke tandas pun terjaga sebab bayi bergerak sebab dia pun tak selesa! Tension betul. Esok nak kerja pula.” Pasti perkara ini sering terjadi kepada para ibu yang sedang hamil. Lebih-lebih …

Read More »

7 Cara & Tips Agar Anak Suka Makan Sayur & Buah

7 Cara-cara Dan Tips Agar Anak Suka Makan Sayur

Bagi anak-anak, mungkin sayuran adalah makanan yang sangat dibenci. Tidak perlu jauh-jauh, tanya pada diri sendiri, “Masa aku kecik dulu, kenapa aku tak suka makan sayur eh?”. Padahal dalam sayuran mengandung berbagai vitamin maupun gizi yang mampu memberikan nutrisi tubuh. Anak-anak pada umumnya lebih menyukai makanan yang manis ataupun masin. …

Read More »

7 Sebab Ibu Kena Buat Rawatan Stretch Mark

Apa itu STRETCH MARK? Stretch mark adalah garisan-garisan putih yang muncul pada kulit. Selalunya stretch mark ini akan menyerang wanita hamil kerana kulit merenggang akibat rahim mengembang dengan kadar yang agak cepat. Mereka yang mengalami obesiti juga berkemungkinan diserang stretch mark. Perubahan hormon sewaktu mengandung menyebabkan garisan stretch mark akan …

Read More »

Senarai Barang Baby Ke Hospital. Checklist Ibu Bersalin Untuk Newborn Juga Penting!

Senarai Barang Baby

Senarai Barang Baby Ke Hospital Untuk memudahkan semua bakal ibu, pihak kami mengambil inisiatif untuk membuat checklist barang baby ke hospital. Ini kerana selalu orang bertanya tentang senarai barang keperluan ibu dan bayi. Sebagai satu projek komuniti, daripada senarai ini, kami akan sediakan fail dalam bentuk PDF yang boleh di muat turun. …

Read More »