Home / 2015 / September

Monthly Archives: September 2015

7 Sebab Kenapa Kahwin Muda Itu Indah. Biar Awal, Elak Zina!

Kahwin muda itu indah

Jangan salah anggap, kahwin muda itu maksudnya kahwin awal. Bukannya kahwin perempuan muda! Ramai pasangan muda yang takut nak berkahwin awal. Yang dah berusia pula takut sebab belum kahwin-kahwin. Pokoknya sekarang, selagi jodoh belum sampai, maka belumlah kahwinnya. Tapi bagi yang dah cukup syarat, mampu dan merancang untuk berumahtangga di …

Read More »

6 Cara Menghilangkan Demam Panas Untuk Orang Dewasa

Petua menghilangkan demam panas

Haba badan manusia terhasil akibat daripada proses penjanaan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti badan seperti pergerakan otot. Semasa sihat, penjana utama datang dari hati manakala ketika bersenam pula otot menjadi pengeluar haba utama. Proses penjanaan haba ini dipengaruhi oleh hormon badan dan otak. Di dalam keadaan normal, suhu badan ditentukan …

Read More »

5 Tips Shopping Barang Baby. Mesti Excited Kan?

Shopping Barang Baby

Selalunya pasangan yang nak dapat anak sulung ni tak sabar-sabar nak shopping barang bayi,kan? Tiap-tiap bulan asingkan duit gaji untuk beli barang anak. Kadang-kadang si ibu sampai tak beli apa-apa untuk diri sendiri. Waktu mengandung pun pakai t-shirt suami saiz XL sebab nak jimat duit tak nak beli baju ibu …

Read More »

Ubat & Rawatan Buasir. Ibu Mengandung Mesti Baca!

Rawatan buasir

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Buasir? Buasir atau di dalam bahasa Inggeris dipanggil Haemorrhoids adalah disebabkan oleh salur darah vena yang membesar di bahagian bawah rektum dan dubur. Apabila keadaan abnormal ini berlaku, ianya akan membawa masalah apabila ianya menjadi radang atau bengkak. Buasir adalah penyakit yang sering berlaku. Ia boleh …

Read More »

6 Idea Surprise Untuk Suami Yang Gerenti Jadi!

Surprise untuk suami

Selalunya kalau tanya hadiah apa nak bagi untuk orang lelaki? Balik-balik jam tangan, wallet, tie, minyak wangi. Tahun depan ulang lagi benda sama. Tahun depannya ulang lagi idea sama. Ulang sampai mereput. Idea surprise untuk suami Tidak kisah samada birthday atau anniversary, cuba bagi surprise yang lain sikit tahun ni. …

Read More »

Petua Menghilangkan Cirit Birit Untuk Orang Dewasa

Petua Menghilangkan Cirit Birit Dewasa

Menurut Dr. Mohamed Izham Mohamed Ibrahim dalam majalah Dewan Kosmik keluaran Januari 2000, masalah cirit birit (diarrhea) selalunya dikenal pasti melalui peningkatan kekerapan membuang najis yang lembut dan berair dalam tempoh yang singkat. Kekerapan pembuangan najis berbeza di kalangan individu. Terdapat individu yang membuang air besar sekali dalam tempoh dua …

Read More »

12 Tempat Menarik Di Johor Untuk Dilawati. Ramai Tak Tahu!

Tempat menarik di Johor

Legoland? Johor Premium Outlet? Hello Kitty Town? Itu sudah mainstream. Apa kata kami bawakan tempat-tempat yang jarang orang pergi. Meskipun terletak di selatan, Johor turut menjadi tumpuan pelancong kerana kaya dengan destinasi pelancongan semula jadi. Pantainya juga cantik. Setiap daerahnya mempunyai tempat yang bersejarah dan menarik untuk dilawati. Makanannya juga …

Read More »

16 Tempat Menarik di Langkawi. Melancong, Makan & Shopping!

Tempat menarik di Langkawi

Sebut saja Langkawi, saya pasti ramai yang pernah pergi kan? Pulau Langkawi merupakan pulau bebas cukai, di mana anda boleh dapatkan coklat, minyak wangi dan juga kereta pada harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Dengan adanya kemudahan pengangkutan seperti lapangan terbang dan feri memudahkan lagi perjalanan anda ke …

Read More »

16 Tempat Menarik di Langkawi. Melancong, Makan & Shopping!

Tempat menarik di Langkawi

Sebut saja Langkawi, saya pasti ramai yang pernah pergi kan? Pulau Langkawi merupakan pulau bebas cukai, di mana anda boleh dapatkan coklat, minyak wangi dan juga kereta pada harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Dengan adanya kemudahan pengangkutan seperti lapangan terbang dan feri memudahkan lagi perjalanan anda ke …

Read More »

13 Tempat Menarik Di Perak Yang Mesti Dilawati. Tak Ramai Tahu!

Tempat menarik di Perak

Banyak sungguh destinasi pelancongan di Negeri Perak kerana ia meliputi pulau, tasik, gua, air terjun, sungai, taman, hutan rekreasi, bangunan lama, tinggalan sejarah dan keindahan alam semula jadi. Tempat menarik di Perak Antara yang menjadi pilihan saya adalah: 1. Hutan Lipur Lata Tebing Tinggi Bagi yang ingin berkelah sambil menyegarkan …

Read More »

Ini 5 Kereta Terbaik Untuk Keluarga Bagi Tahun 2015

Kereta terbaik untuk keluarga

Jika anda sedang tercari-cari sebuah kereta, pasti anda akan pening kepala memikirkannya. Terlalu banyak pilihan yang ada di pasaran ketika ini dan beberapa model baru yang bakal muncul di pasaran. Ada yang membeli kereta berdasarkan status, ada yang disebabkan praktikalitinya dan ada juga yang beli hanya kerana hendak pergi dari …

Read More »