Home / 2015 / November

Monthly Archives: November 2015

8 Cara Menenangkan Diri Saat ‘Emotional Breakdown’

Emosi terganggu

Siapa yang tak ada masalah di dunia ni? Masalah duit, keluarga, anak-anak, bos dan macam-macam lagi yang boleh menyesakkan kepala. Putus cinta juga menyumbang kepada emotional breakdown. Emosi terganggu ? Asalkan nama manusia, pasti akan diuji dengan pelbagai dugaan. Lain orang, lain dugaannya. Apa pun masalahnya, bawa bertenang. Dengan bertenang, …

Read More »

8 Cara Menenangkan Diri Saat 'Emotional Breakdown'

Emosi terganggu

Siapa yang tak ada masalah di dunia ni? Masalah duit, keluarga, anak-anak, bos dan macam-macam lagi yang boleh menyesakkan kepala. Putus cinta juga menyumbang kepada emotional breakdown. Emosi terganggu ? Asalkan nama manusia, pasti akan diuji dengan pelbagai dugaan. Lain orang, lain dugaannya. Apa pun masalahnya, bawa bertenang. Dengan bertenang, …

Read More »

6 Cara Rawatan Demam Campak Kanak-kanak Yang Efektif

Demam campak

Apakah tanda demam campak? Jangan pandang remeh jika dalam mulut si kecil terdapat lingkaran merah di sekeliling bintik-bintik putih. Itu mungkin tanda awal anak anda mengidap demam campak. Selain itu, anak mula meragam dan kelihatan lesu. Suhu badan mulai tinggi menyebabkan hidung serta mata berair dan merah. Berselang-seli pula dengan …

Read More »

7 Perkara Isteri Sembunyikan Daripada Suami

Isteri sembunyikan daripada suami

Perkahwinan bukan sahaja berkongsi kasih sayang antara suami dan isteri, malah lebih daripada itu seperti tanggungjawab, kesefahaman, pengorbanan, sensitiviti dan banyak lagi. Isteri sembunyikan daripada suami ? Biasanya, isteri yang memahami suka berkongsi apa jua dengan suaminya tidak kira luahan hatinya, fikirannya malah yang bekerja, sanggup berkongsi kewangan untuk perbelanjaan keluarga. …

Read More »

5 Sebab Anak Sulung Lebih Bijak

Anak sulung

Sejak kecil, saya sering dibandingkan dengan abang sulung terutamanya dalam pencapaian akademik. Setiap kali abang tunjuk report card pada ibu, pasti ibu tersenyum bangga. Dan hujung minggu itu, ibu akan buat kenduri kesyukuran. Saudara mara yang datang pula tak putus-putus memuji kepintaran abang dan dalam masa yang sama, membeza-bezakan result …

Read More »

10 Habit Penyebab Sakit Gigi, Yang Ramai Tidak Tahu

Cara menghilangkan sakit gigi

“Auww, sakitnya gigi!” Antara semua penyakit, sakit gigi memang sedaya upaya dielakkan. Bukan apa, nama sahaja sakit gigi tapi tahap kesakitan dirasai hingga ke kepala. Berdenyut-denyut hingga susah nak tidur lena. Nak tak nak memang kena jumpa doktor gigi. Dengar nama pun dah gerun. Apatah lagi nak berjumpa. Terbayang-bayang perkakasan tajam …

Read More »

10 Sebab Pencinta Haiwan Patut Dijadikan Pasangan Hidup

Pencinta haiwan

Bukan semua orang ada ‘rasa’ sayang pada haiwan. Juga bukan semua orang ada ‘rasa’ simpati pada haiwan. Sebab itu tak semua orang juga boleh dipanggil pencinta haiwan. Tidak hairanlah, ada yang memandang serong apabila melihat pencinta haiwan bercakap-cakap dengan haiwan peliharaan mereka. Malah ada yang ketawa seolah-olah ia satu benda …

Read More »

10 Manfaat Jadi Solo Female Backpackers (Muslimah)

Backpacker Muslimah

Selalunya apa sahaja laman web berkaitan travel, memang saya akan ikuti. Begitu juga dalam Facebook, banyak grup travel seperti Backpackers Buddies Malaysia, Malaysia Backpackers, Malaysian Backpackers Club dan Muslim Backpackers. Memang seronok membaca kisah pengembaraan mereka lebih-lebih lagi yang melibatkan solo travelling apatah jika ia melibatkan female backpackers. Kalau tak percaya, cuba …

Read More »

7 Cara Semarakkan Cinta Suami Isteri Yang Sudah Lama Berkahwin

Semarakkan cinta suami isteri

Seorang sahabat pernah meminta pendapat saya bagaimana memulihkan hubungannya dengan suami yang semakin renggang semenjak kehadiran anak-anak. Oleh sebab saya pun masih single, jadi dengan bantuan Internet, kami mula mencari jawapan yang boleh membantu. Banyak rujukan dan cadangan yang kami jumpa namun sahabat saya segan untuk melakukannya atas alasan hanya …

Read More »

7 Sebab Kenapa Lelaki Tak Suka Wanita Independent

Wanita independent

Saya ingat lagi kata-kata teman sekuliah saya semasa study dulu. “Aku kalau nak kahwin, nak cari perempuan yang manja dan ada pendidikan kurang daripada aku. Selalunya perempuan macam ni dengar kata suami. Rasa dihargai bila isteri meminta kita lakukan semuanya untuk dia, tak macam sesetengah perempuan, yang independent. Konon semuanya …

Read More »

9 Petua Anak Tidur Awal Yang Parents Perlu Tahu

Anak tidur awal

Pengaruh TV, permainan komputer, Internet dan gajet bukan sahaja memberi kesan pada kurangnya pergaulan dengan rakan sebaya dan kurang beriadah di waktu siang malah turut mengganggu waktu tidur anak-anak kerana asyik menghadapnya sehingga lewat malam. Ramai ibu bapa membiarkan sahaja keadaan ini berlarutan dan akibatnya rutin tidur mereka tidak teratur, …

Read More »

Bagaimana Nak Galakkan Anak Beriadah Dari Asyik Main Gajet?

Kebanjiran telefon pintar dan tablet pelbagai jenama menyebabkan bukan sahaja golongan dewasa mula beralih arah kepada gajet tetapi juga kanak-kanak seawal usia 1 tahun. Perhati saja jika anda berada di pusat beli-belah, taman awam mahupun tandas, memang telefon tidak lekang daripada tangan. Kanak-kanak kecil pula ralit menonton di skrin tanpa …

Read More »

Habiskan Duit Untuk Pengalaman, Lebih Berbaloi Dari Cincin Berlian?

Cincin berlian

Bila tiba hari gaji, semua orang sibuk check akaun dalam bank. “Dah masuk ke belum?”. Masa inilah, kita lebih kerap buka laman web bank dari melihat Facebook, Instagram dan Twitter. Sikit-sikit, ‘Refresh browser‘. Bila bayar duit rumah, duit kereta, bil api, bil air: hanya sedikit sahaja yang tinggal. Itu pun masih …

Read More »

16 Cara Memuaskan Diri Sendiri Tanpa Pasangan Atau Kawan

Cara memuaskan diri sendiri

Maaf, ini bukan lucah. Ramai yang akan fikir negatif bila berkata tentang ‘puas‘. Jangan sempitkan fikiran, ‘puas‘ itu ada banyak cara. Maksudnya, untuk memuaskan diri sendiri, kita tidak semestinya perlukan orang lain untuk menggembirakan kita. Contohnya, bila gembira, saya raikan dengan makan makanan kegemaran saya iaitu coklat. Bila tertekan, saya …

Read More »

7 Cara Kreatif Galak Anak Makan Secara Sihat

Cara makan sihat

“ Semasa Adam berusia setahun lebih hingga 3 tahun, dia sangat suka hidangan bercampur sayur-sayuran. Cukup gembira tengok dia makan sayur macam makan keropok je. Tapi bila umur makin meningkat, dia mula menolak semua yang berwarna hijau.” Saya pasti kaum ibu di luar sana menghadapi masalah yang sama dalam menghidangkan …

Read More »