Home / 2015 / December

Monthly Archives: December 2015

Badan Letih? 10 Tabiat Perlu Ubah Sempena Tahun Baru

Badan Letih? Mungkin anda sering melakukan 10 perkara ini

Pernah tak anda rasa badan letih sangat meskipun baru sahaja bangun dari tidur? Sedangkan anda masuk bilik awal malam tadi dan tidur dengan lena. Akibatnya, seharian anda rasa kurang bermaya dan tidak dapat fokus pada satu kerja pun. Moody pulak tu! Selain kurang tidur, apakah yang menyebabkan badan cepat letih? 1. …

Read More »

7 Tips Melatih Anak Ke Tandas, Berak & Kencing Sendiri

‘Bercerai lampin’ atau ‘toilet training’ anak adalah salah satu pencapaian yang penting dalam perkembangan anak-anak.  Ini merupakan salah sebuah pengalaman pertama mereka untuk belajar memikul tanggungjawab terhadap diri mereka sendiri. Bila masa yang sesuai untuk ‘toilet training’ anak? Sebenarnya tiada had waktu atau umur tertentu untuk mengajar anak ke tandas. Ada sesetengah ibu sudah …

Read More »

Cara Mengesan & Mencegah Rahim Jatuh. Boleh Buat Sendiri!

Anda terasa ingin buang air kecil namun sungguh sukar untuk membuangnya setiap kali? Tidak dapat mengawal kencing setiap kali batuk mahupun bersin? Kerap sembelit? Tidak puas bila membuang air kecil mahupun besar? Itu adalah antara simptom peranakan atau rahim jatuh. Bagaimana peranakan boleh jatuh? Ia normal bagi wanita yang pernah …

Read More »

Cara Mengesan & Mencegah Rahim Jatuh. Boleh Buat Sendiri!

Anda terasa ingin buang air kecil namun sungguh sukar untuk membuangnya setiap kali? Tidak dapat mengawal kencing setiap kali batuk mahupun bersin? Kerap sembelit? Tidak puas bila membuang air kecil mahupun besar? Itu adalah antara simptom peranakan atau rahim jatuh. Bagaimana peranakan boleh jatuh? Ia normal bagi wanita yang pernah …

Read More »

Stress dan Cepat Marah Ketika Mengandung. Encik Suami, Tolong Saya!

Bagi suami saya, seorang wanita sudah cukup ‘complicated’ dan sukar difahami, terutamanya apabila datang bulan. Cepat marah, meroyan tak tentu pasal. Tapi, itu baru seminggu. Apabila mereka hamil, dapatkah anda bayangkan ‘roller coaster’  itu selama 9 bulan? Cepat marah? Cepat penat? Tentu anda pernah mendengar amaran-amaran bahawa orang mengandung ni …

Read More »

Jangan Panggil ‘Bebird’ Pada Anggota Sulit Anak Kecil

“Mama, ni apa?” sambil menunjukkan anggota sulit sendiri. “Eee… Malulah… Jangan banyak tanya, pakai seluar cepat!” Sedarkah kita, soalan-soalan di atas adalah antara petanda awal kesedaran seksualiti dalam diri anak kita. Mungkin masih ramai yang merasakan bahawa isu pendidikan seks hanya relevan untuk dibincangkan apabila anak kita mencapai usia baligh. …

Read More »

Jangan Panggil 'Bebird' Pada Anggota Sulit Anak Kecil

“Mama, ni apa?” sambil menunjukkan anggota sulit sendiri. “Eee… Malulah… Jangan banyak tanya, pakai seluar cepat!” Sedarkah kita, soalan-soalan di atas adalah antara petanda awal kesedaran seksualiti dalam diri anak kita. Mungkin masih ramai yang merasakan bahawa isu pendidikan seks hanya relevan untuk dibincangkan apabila anak kita mencapai usia baligh. …

Read More »

5 Tips Mengandung Lagi Selepas Keguguran Bayi. Atasi Fobia!

Pertamanya, takziah diucapkan kepada semua wanita yang mengalami keguguran. Sememangnya bukan senang untuk melalui saat-saat kehilangan, terutamanya bagi pasangan yang sekian lama mengusahakan kehamilan. Kadangkala, ada wanita yang dianugerahkan dengan kehamilan yang seterusnya dalam masa beberapa bulan sahaja selepas diberitakan dengan keguguran. Namun, kehamilan yang seterusnya ini menjadikan mereka fobia …

Read More »

Begini Cara Solat Sambil Dukung Bayi, Panduan Dari JAKIM

http://www.e-fatwa.gov.my/blog/bersolat-sambil-mendukung-bayi

“Haish.. Setiap kali nak solat mesti nak kena tunggu anak kecil tidur dulu. Kalau dibiarkan takut merayap dan mencapai yang bukan-bukan. Yalah, sejak dapat kaki ni memang aktif sangat sampai risau nak ditinggal.” Pernahkah anda berhadapan dengan masalah di atas? Lumrah apabila ada anak kecil, memang macam-macam karenahnya. Kadang-kadang, dipanjatnya …

Read More »

Wahai Suami, Elakkan 9 Komen Ini Pada Isteri Anda

Suami yang baik

Menerima kehadiran ‘orang baru’ dalam keluarga memang impian pasangan yang baru kahwin. Namun, menjadi ibu bapa buat pertama kali memang banyak cabaran dan dugaan lebih-lebih lagi si ibu yang ada kalanya perlu berjaga malam untuk menyusu tambahan kalau bayi meragam. Kurang tidur menyebabkan si ibu mudah letih, moody dan kurang …

Read More »

Jangan ‘Bersama’ Suami Isteri, Kalau Bayi Masih Belum Tidur

1. Pernahkah anda terfikir, kalau bayi masih terjaga dan anda suami isteri terus ‘bersama’ di atas katil, dia akan ingat peristiwa itu? 2. Pernahkah anda terfikir, bagaimana bayi boleh mengingat buku cerita yang anda bacakannya dua hari lepas? 3. Pernahkah anda berasa hairan apabila tiba-tiba anak kecil meminta anda membelikan barang …

Read More »

Antara “Anak Mak” atau “Anak Ayah”, Anak Anda Pilih Mana?

“Nini tak nak baca buku dengan Ayah! Nak Mama je!” Sentap. Walaupun kata-kata hanya daripada seorang budak kecil. Rasa macam kena tumbuk tepat di muka! Lebih-lebih lagi jika anak anda tiba-tiba menangis dan meronta untuk melepaskan diri daripada kita. Sedangkan niat di hati cuma nak bermesra, “Aduhai.. Kecil-kecil dah pandai pilih kasih …

Read More »

Video Bayi Ketagih Dadah Sejak Lahir Dikritik Ramai

Oleh Laman Youtube AJ+

Ibu hamil biasanya sangat berhati-hati dalam mengambil ubat-ubatan tertentu ketika diserang penyakit.  Ini kerana kita semua cukup sedar akan bahaya dadah yang mampu menjejaskan kandungan. Namun, pernahkah anda terfikir yang bayi ini mungkin akan menjadi ketagih dadah? Apa yang mengejutkan ialah, terdapat seramai 130,000 bayi di Amerika Syarikat telah dilahirkan …

Read More »

8 Sebab Kenapa Kawan Baik Saya Ialah Kawan Satu Pejabat

Kawan baik

Biasanya, kalau kata kawan baik atau BFF, bagi saya ia hanya merujuk pada geng study dan kawan-kawan sekolah saja. Bila sudah grad dan masuk alam pekerjaan, saya elak mempunyai kawan rapat dengan membina gap di kalangan rakan  ofis. Habis waktu kerja, meskipun ada antara mereka yang mengajak keluar minum beramai-ramai, …

Read More »

9 Cara Atasi Anak Suka Berkepit. Pantang Letak, Menangis!

Anak suka berkepit

Tentu ramai ibu ada anak yang begini ragamnya, bukan? Bagi kebanyakan wanita yang juga ‘first-time-mother’, perkara ini tentu amat memenatkan sehingga ada yang mengalami kemurungan. Percayalah, hanya anda yang tahu bagaimana kelam-kabutnya keadaan sampai tiada masa untuk diri sendiri! Mengapa Anak Enggan Berpisah? Mengikut istilah kesihatan, perkara ini dikenali sebagai …

Read More »