Home / 2016 / January

Monthly Archives: January 2016

Bagaimanakah Posisi Tidur Ibu Mengandung Yang Paling Ideal?

posisi tidur ibu mengandung

“Wah tahniah, sudah berapa bulan ni? Tak apa, masih ada masa lagi sebelum baby keluar. Boleh lah banyakkan rehat dan dapatkan tidur, nanti dah bersalin, memang takkan ada masa nak rehatkan mata sekejap pun” Betul ke masa mengandung susah tidur? Bukankah apabila perut semakin membesar, makin sukar untuk mendapatkan tidur yang …

Read More »

Jangan Pandang Ringan Virus Zika, Ini 9 Fakta Rakyat Malaysia Perlu Tahu!

virus zika

Seluruh dunia, terutamanya di Amerika Latin digemparkan dengan kehadiran Virus Zika. Sehingga kini, amaran ke beberapa negara di sana telah dikeluarkan dalam memastikan Virus tersebut tidak dijangkiti dan disebarkan secara meluas. Sungguhpun negara kita masih belum mengeluarkan sebarang amaran bahaya, namun telah Kementerian Kesihatan Malaysia telah membuat kenyataan akhbar hari ini, 29 Januari 2016, susulan …

Read More »

Pengalaman Bersalin di KPJ Sentosa Medical Centre, Kuala Lumpur

pengalaman bersalin di kpj sentosa medical centre

Jenis Hospital: Swasta Alamat:  Sentosa Medical Center 36 Jalan Cemor, Kompleks Damai, 50400 Kuala Lumpur Nombor telefon: +60 3-4043 7166 Laman web: www.kpjsentosa.com Lokasi :  [flexiblemap address=”sentosa medical centre kl” title=”sentosa medical centre kl”] [infobox title=’Tentang KPJ Sentosa Medical Centre’]     KPJ Sentosa Medical Centre adalah hospital 8 tingkat dengan 200 …

Read More »

8 Perkara Anak Perempuan Patut Tahu Sebelum Mencecah Umur 10 Tahun

Sedar tak sedar, anak dara anda sudah pun memasuki usia 10 tahun. Memang pantas waktu berlalu pergi. Pada usia inilah, ada yang sudah datang period dan mengalami perubahan pada tubuh badan, menandakan anak kini memasuki alam dewasa. Sebagai ibu, anda perlu peka dengan perkembangan anak perempuan memandangkan dunia luar sekarang banyak mempengaruhi pembesaran …

Read More »

Kenapa Anak Kidal Ada Aura Luarbiasa? Ini 5 Sebabnya

“Selalu juga orang kaitkan anak kidal ni dengan genius, popular, berbakat. Tengok sajalah Angelina Jolie, Rafael Nadal, Mark Zuckerberg, Steve Jobs, dan Lady Gaga. Ya, mereka semua adalah anak kidal!” Dalam keluarga anda, adakah sesiapa yang bertangan kiri? Adakah mereka punyai personaliti yang berbeza? Bagaimana mereka ini dikatakan berbeza daripada mereka yang …

Read More »

8 Tips Rambut Cepat Panjang

Setiap kali tengok cermin, mesti terfikir, “Lambatnya tunggu rambut cepat panjang…” Tapi, kalau boleh bukan sekadar rambut cepat panjang, mestilah mahu rambut yang tumbuh itu sihat dan bermaya juga. Ini kerana rambut merupakan sebahagian anggota badan kita dan juga mahkota seri kecantikan kita. Jadi, apa yang boleh kita buat agar rambut cepat …

Read More »

5 Tanda Penyakit Kronik Yang Disangka Sakit Biasa

tanda penyakit kronik kronik yang disangka sakit biasa

“Aduhai, kenapalah sejak akhir-akhir ni belakang badan asyik sakit aje. Sudah sapu minyak angin pun tak lega-lega.. Tak apalah letak banyak sikit, mesti ok lepas ni” Itu yang sering saya lakukan apabila terasa sengal-sengal badan dan pening kepala. Biasanya sesakit mana pun, saya akan tahan dan bergantung pada minyak angin …

Read More »

7 Sebab Ibu BFF Saya

Terus terang, ketika di sekolah menengah, saya rimas dengan ibu saya kerana selalu menyekat pergerakan saya. Apa saja yang saya buat semua salah di mata ibu. Dalam diam, saya tanam niat belajar bersungguh-sungguh dalam SPM supaya dapat ‘result’ yang hebat agar diterima belajar di IPT yang jauh dari rumah. Jauh …

Read More »

10 Idea Kreatif Ambil Gambar Bayi Di Rumah!

Memang menjadi ‘trend’ zaman kini, selalu saja ada jurugambar yang menawarkan pakej fotografi. Daripada majlis ‘pre-wedding’, ‘wedding’, post-wedding’, ‘baby shower’, cukur jambul, dan macam-macam lagilah. Senang kata, “Botak juga kepala kalau asyik nak kena guna khidmat jurugambar profesional ni!” Ambil Gambar Bayi Sendiri – Yang Penting Ada Idea! Kalau ambil …

Read More »

Teringin Hamil Anak Perempuan? Amalkan 8 Cara ini

hamil anak perempuan

“Aku kalau dah kahwin dan mengandung, harap-harap biarlah anak sulung aku tu perempuan. Seronok nak pakaikan anak dengan baju gaun yang cantik-cantik, pakai hiasan kepala. Oh mesti comel sangat!” Memang kebanyakan isteri mengimpikan hamil anak perempuan. Ini kerana anak perempuan lebih manja, cepat matang, sifatnya pula lebih berdikari, rajin membantu dan …

Read More »

Pengalaman Bersalin di Mahkota Medical Centre Melaka

Jenis Hospital: Swasta Alamat: 3, Mahkota Melaka, Jalan Merdeka 75000 Melaka Nombor telefon: 606 285 2999 Laman web: http://www.mahkotamedical.com Email: info@mahkotamedical.com 1. Kos / Harga Bilik SUITE VIP: RM560.00 BILIK DELUXE: RM370.00 Katil SINGLE: RM250.00 Katil DOUBLE: RM125.00 Empat Katil: RM100.00 NURSERY: WAD BERSALIN : RM45.00 NURSERY: WAD-SEPTIK BERSALIN : RM70.00 …

Read More »

Viral Satu Dunia, Apa Istimewanya Anak Patung Mainan Ini?

Kadangkala, kita tak pernah terfikir akan kesusahan atau keunikan seseorang yang tidak dikurniai anggota dan tubuh badan normal seperti manusia biasa. Malah, tanpa disedari, kita semakin mengetepikan tanggungjawab sosial kita dalam menjadi lebih peka terhadap keperluan mereka. ‘Anak Patung OKU’ Punyai Ciri Istimewa Tercetus oleh idea yang diperjuangkan oleh kempen ‘Toy Like Me’, …

Read More »

19 Sifat Suami Idaman – Perkongsian Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah

Wahai semua lelaki, adakah anda memiliki sifat suami idaman setiap wanita? Tidak kisahlah sama ada anda sudah beristeri, bakal bernikah, atau belum mempunyai calon, kita sentiasa boleh memperbaiki diri dan cuba untuk mengukuhkan hubungan dengan isteri. Berikut adalah sifat-sifat suami idaman yang diulas daripada Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah. 1. Pasang Niat Pasang …

Read More »