Home / 2016 / June (page 4)

Monthly Archives: June 2016

5 Fakta Saintifik Tentang Sifat Anak Kedua Yang Suka Memberontak

sifat anak kedua

“Kalau dibandingkan dengan si kakak, anak kedua kami Nurin memang suka memberontak. Pantang kita menegur, mesti nak tarik muka dan buat tindakan tak puas hati. Kenapa ya? Betulkah orang cakap sifat anak kedua memang begini?” Sebenarnya anak kedua memang biasa dikaitkan dengan perangai suka memberontak atau ‘rebellious’. Tapi, adakah ini satu …

Read More »

Cara Buat Nasi Impit Sendiri Di Rumah. Lagi Mudah & Super Jimat!

cara buat nasi impit sendiri

Sebenarnya tak susah kalau tahu cara buat nasi impit sendiri. Kami tertarik dengan perkongsian super jimat daripada Puan Mastura Mohd Pilus melalui salah satu post Facebook beliau: “Saja nak ‘share’ cara saya buat nasi impit super jimat 2-3hari lepas. Terjadinya nasi impit super jimat ni bila melayan anak tekak yang …

Read More »

9 Cara Melebatkan Rambut Anak Kecil Supaya Cantik Semulajadi

“Kenapa anak Zaima tu lagi lebat dan panjang rambutnya sedangkan dia sama umur dengan anak aku. Dahlah nipis pulak tu. Aku nak sikat pun takut makin menipis nanti. Apa cara melebatkan rambut anak kecil ya? Nak pakai produk, risau pula kesan bahan kimia untuk budak-budak.” Seronok tengok anak perempuan punya rambut yang panjang …

Read More »

3 Prinsip Menggapai Bahagia Perkahwinan, Walaupun Penuh Ujian

tips rumah tangga

Terdapat pelbagai faktor yang menentukan kebahagian sesebuah perkahwinan. Tetapi, 3 tips rumah tangga bahagia yang utama adalah Kejujuran, Kasih sayang dan Keperihatinan, serta Hormat-Menghormati. Bagaimana Pula Dengan Cinta? Cinta akan hadir setelah 3 prinsip utama ini diaplikasikan dalam sesebuah rumah tangga. Untuk sesebuah cinta itu hadir, bukan sebarang cinta – tetapi cinta …

Read More »

Petua Kulit Licin Dengan 6 Bahan Semulajadi. Tanpa Bahan Kimia!

petua kulit licin

Kalau cakap tentang kecantikan, memang wanita sahaja yang jadi tumpuan. Tapi sekarang kaum Adam pun sibuk berlumba-lumba amalkan petua kulit licin supaya dapat wajah dan badan yang cantik, licin dan mulus. Bagus sebenarnya. Ini bermakna kesedaran untuk menjalani gaya hidup yang sihat mula dipandang oleh kaum ini. Yalah, siapa yang nak kulit terus …

Read More »