Home / 2016 / July (page 3)

Monthly Archives: July 2016

5 Resepi Puding Mudah & Cepat Disediakan, Sesuai Untuk Open House

resepi puding

Musim perayaan begini memang banyak dapat undangan ‘open house’. Kalau tidak pun, mesti ada jamuan ‘potluck’ di pejabat ataupun sekolah. Salah satu hidangan yang paling diminati dan sangat mudah disediakan untuk majlis begini antaranya adalah puding. Penyediaannya sangat mudah dan rata-rata tidak memakan masa lebih daripada 1 jam. Cara membuatnya juga …

Read More »

5 Cara Semulajadi Merancang Kehamilan, Tanpa Kesan Sampingan

cara merancang kehamilan

“Ingat nak tunggu anak 2 tahun baru nak ada ‘baby’ lagi. Tapi, macamana cara merancang kehamilan secara semulajadi ya? Kalau ambil ubat takut ‘effect’ pada susu badan pula. Nak pakai IUD atau implan rasa seram pula. Manalah tahu ada kesan sampingan lain.” Menurut saranan WHO, tahap kesihatan wanita untuk kembali …

Read More »

Jangan Panik! Cuba 7 Petua Ini Bila Anak Tercekik Tulang Ikan

Petua tercekik tulang

“Adib, kan mak dah cakap awal-awal tadi makan ikan tu pelan-pelan. Kan dah tertelan tulang. Cepat minum air banyak-banyak, bagi tulang tu terkeluar bila kena air. Kalau tak keluar juga, kenalah mak ‘Google’ petua tercekik tulang.” Peritnya kalau tercekik tulang, sampai nak telan air liur pun rasa sakit. Itu yang dirasa …

Read More »

Selain Lapar, Ini 10 Sebab Bayi Anda Asyik Menangis

Bayi kecil tidak pandai berkata-kata. Mereka hanya mampu mengeksperi perasaan mereka yang pelbagai melalui satu cara sahaja iaitu tangisan. Ibu bapa seringkali runsing apabila bayi mereka menangis terutamanya yang baru pertama kali menimang cahayamata. Namun, yang sudah berpengalaman juga tidak terkecuali kerana setiap bayi adalah berbeza keadaannya. Siapa yang tidak …

Read More »

5 Bahaya Bersalin Dalam Air, Bakal Ibu Perlu Tahu

bahaya kelahiran dalam air

Sejak akhir-akhir ini, makin ramai wanita yang menunjukkan minat untuk memilih kaedah ‘water birth’ atau kelahiran dalam air. Ia dianggap menenangkan dan dapat mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Di Malaysia, kaedah ini adalah sesuatu yang agak baru dan hanya dikendalikan oleh sebilangan kecil hospital atau pusat perbidanan swasta. Malah, ada juga selebriti seperti …

Read More »

Ramai Tak Tahu, Buah Kelapa Boleh Sembuhkan 8 Penyakit Ini

Bukan sahaja minuman penyegar badan di kala cuaca panas, kelapa juga dikenali sebagai air pembekal tenaga semula jadi kerana ia kaya dengan potassium, pelbagai vitamin dan antioksida. Selain itu, kelapa juga mengandungi bahan antiradang yang baik untuk kesihatan. Kelebihan buah kelapa daripada tempurung, buah, minyak sehingga airnya telah dibuktikan melalui …

Read More »

6 Cara Mengeratkan Hubungan Jarak Jauh Yang Makin Hambar

Hidup ini boleh diumpamakan seperti  masakan, memerlukan rempah untuk membentuk rasa, memerlukan garam untuk perasa, memerlukan asam untuk sedikit rasa masam,dan gula untuk memberi kemanisan dalam masakan. Tanpa bahan-bahan ini maka hilanglah keenakan masakan itu. Begitu juga dengan hidup berkeluarga, memerlukan kasih dan sayang untuk terus memekarkan kasih sayang, memerlukan …

Read More »

Tak Perlu Berlapar, 7 Makanan Ini Dapat Turunkan Berat Badan Dengan Cepat

makanan menurunkan berat badan

“Musim perayaan macam ini, susah betul nak kawal makan. Ada saja makanan yang sedap-sedap, undangan ‘open house’ sana sini. Takkan nak pergi dan tengok saja makanan tu. Apa jenis makanan menurunkan berat badan ya?” Walaupun baru lepas berpuasa selama sebulan, memang susah nak kekalkan momentum diet apabila dihidangkan pelbagai makanan yang …

Read More »

Cara Solat Sunat Aildilfitri Secara Berjemaah Atau Bersendirian, Sumber Oleh JAKIM

cara solat sunat gerhana matahari

Menurut laman web JAKIM, solat sunat aidilfitri yang mula-mula dikerjakan oleh Rasulullah s.a.w. ialah pada tahun kedua hijriyah. Sejak itu, Baginda telah berkekalan mengerjakannya hingga akhir hayatnya. Rasulullah s.a.w. telah menggalakkan seluruh umat Islam – lelaki dan perempuan, tua muda (termasuk kanak-kanak) supaya keluar beramai-ramai mengerjakannya dengan berjamaah sebagai menegakkan …

Read More »

8 Cara Paling Mudah Jadi Menantu Kesayangan

“Rasa kekok nak balik kampung dan jumpa keluarga suami. Bukan apa, mereka anggap aku macam orang luar saja. Ish, tapi agaknya aku saja yang berprasangka. Tak boleh jadi, kena ada strategi dan cara memikat hati mertua. Nanti mesti boleh balik beraya dengan gembira.” Jika seseorang telah membuat  keputusan untuk berkahwin  …

Read More »