Home / 40 Minggu (page 5)

40 Minggu

5 Tanda-tanda Bersalin Yang Ibu Hamil Perlu Tahu

Tanda bersalin

Tanda-tanda Bersalin Apabila anda sedang menunggu hari untuk melahirkan anak, sudah pasti anda tidak keruan. Katakan kini kandungan anda sudah 35, 36, 37, 38 atau 39 minggu. Perut pula asyik sentiasa mengeras. Bukan anda sahaja yang tidak senang duduk, sudah pasti suami anda pun kena tempiasnya juga. Walaupun anda telah …

Read More »

Pengalaman Bersalin Dengan Epidural. Benarkah Ada Side Effect?

Bersalin dengan epidural

Pengalaman Bersalin Dengan Epidural Semasa saya hamil anak pertama, gynea saya ada mencadangkan saya agar mengambil epidural kerana proses kelahiran anak pertama akan mengambil masa yang agak lama. Beliau bimbang saya tidak dapat menahan kontraksi dan pada masa yang sama beliau bimbang saya akan hilang tenaga. Pada mulanya saya tidak mahu mengambil …

Read More »

Bagaimana Cara Mengetahui Jantina Bayi Dalam Kandungan? Ini Petua Orang Lama.

Cara mengetahui jantina bayi dalam kandungan

Cara Mengetahui Jantina Bayi Dalam Kandungan Menjadi ibu bapa untuk kali yang pertama adalah saat yang paling manis dan menggembirakan bagi pasangan yang berkahwin. Lebih-lebih lagi jika zuriat itu sudah lama dinantikan. Apabila sebut sahaja keterujaan menjadi ‘first time parents’, sudah pasti aspek keselamatan, pemakanan sehingga ke soal persiapan perlu diambil …

Read More »

Fasa Perkembangan Bayi Dalam Kandungan, Dari Bulan Ke Bulan

Fasa Perkembangan Janin Dalam Kandungan, Dari Bulan Ke Bulan

Tahniah kerana anda disahkan mengandung. Anda pasti mempunyai seribu satu pertanyaan terutama sekali jika ini adalah kandungan pertama anda. Berapa besar bayi di dalam kandungan anda? Bila anda dapat rasakan pergerakan di dalam perut anda? Fasa Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Ayuh, kita lihat perkembangan janin bulan ke bulan dari waktu disenyawakan …

Read More »

Apakah Simptom Mengandung Luar Rahim? Apa Risiko & Cara Rawatan?

Mengandung Luar Rahim

Mengandung Luar Rahim Ramai yang tidak tahu tentang betapa bahayanya mengandung luar rahim ini. Jika anda tidak mendapatkan perhatian dan rawatan segera, ia boleh menyebabkan kematian kepada ibu dan bayi. Kehamilan ektopik Mengandung luar rahim ini juga lebih dikenali sebagai kehamilan ektopik di mana janin pada kebiasaannya akan melekat dan …

Read More »

Bolehkah Mengandung Selepas Bersalin? Ada Risiko Tak?

Mengandung Selepas Bersalin

Belum pun lagi hilang penat berpantang dan menyusukan anak sepenuhnya, tiba-tiba anda dikejutkan dengan berita yang anda disahkan mengandung selepas bersalin. Ada yang 3 bulan selepas bersalin dan ada juga yang 6 bulan selepas bersalin. Mengandung Selepas Bersalin Adakah okay untuk mengandung lagi selepas baru bersalin? Ada apa-apa risiko atau tidak? …

Read More »

Senarai Hospital Rakan Bayi – Ada Kaunselor Laktasi, Bantu Penyusuan Ibu Secara Eksklusif!

Hospital Rakan Bayi

Andaikan anda baru pertama kali melahirkan anak. Senang kata, first time mother. Bagaimana perasaan masa itu. Bercampur baur bukan? Mixed-feeling. Gembira sebab dapat baby baru, dalam masa yang sama, takut sebab ada perasaan yang berkata dan hati berbisik, “Betul ke aku dah jadi mak ni? Macam mana nak handle anak …

Read More »

Perlukah Pakai Stokin Ketika Berpantang? Ketahui Jawapan Dari Sudut Saintifik.

Pakai Stokin Ketika Berpantang

 Pakai Stokin Ketika Berpantang Tahniah kerana anda telah selamat melahirkan anak. Setelah bertungkus-lumus bersabung nyawa di bilik pembedahan, akhirnya impian anda untuk melahirkan anak tertunai jua. Tetapi di dalam kegembiraan ini, masuklah pula fasa berpantang; dan salah satu daripada keutamaan ketika berpantang adalah dengan memakai stokin. Perlu ke sebenarnya pakai …

Read More »