Home / Cantik

Cantik

10 Petua Mencegah Rambut Beruban Sebelum Waktunya

“Biar betul aku ada uban? Aku muda lagi kot, baru 26 tahun. Takkan muda-muda macam ni dah ada uban. Banyak pulak tu. Nanti orang ingat aku dah tahap makcik-makcik sebab dah beruban. Aduhai, apa petua mencegah rambut beruban ni ya, nak kena praktikkan sekarang juga!” Anda bukan keseorangan! Satu pertiga …

Read More »

5 Cara Hilangkan Daki Di Badan Ketika Mandi, Baru Bersih

cara hilangkan daki

“Eh Man, Mama tengok mandi berjam-jam lama, tapi cuba Man pergi tengok kat cermin kejap. Kat leher tu banyak lagi daki. Kena sental betul-betul, macam tulah cara hilangkan daki yang betul. Bukan duduk bawah ‘shower’ je.” Bukan budah kecil saja yang tak reti hilangkan daki dengan betul, orang dewasa pun tidak terkecuali. Yang penting asal mandi, …

Read More »

8 Cara Hilangkan Double Chin Dengan Senaman Mudah

cara hilangkan double chin

“Oh tidak, biar betul! Bila pulak aku ada double chin ni? Aik, berat badan tak naik pun… ‘Confirm’ kena cari cara hilangkan double chin. Mana aku nak letak muka kalau orang kata aku gemuk. Arghh!” Siapa kata perlu diet secara ekstrim untuk hilangkan lemak di bawah dagu atau double chin? Tak perlu. Sebenarnya …

Read More »

10 Rahsia Untuk Nampak Comel Dan ‘Cute’, Macam Artis Korea

“Alamak..alamak, mamat opis sebelah yang aku minat ada kat majlis ni. Aduh, apa aku nak buat ni. Okay, ‘appearance’ dah tiptop dan cun. Ah, aku tau, kena buat-buat ‘cute’ sikit bagi mamat tu perasan aku pun ada kat majlis ni. Aduh… Apa lagi tips pikat lelaki tanpa nampak ‘desperate’ sangat?” Memang …

Read More »

11 Tips Paling Berkesan Untuk Hilangkan Kulit Berminyak

hilangkan kulit berminyak

“Ish apa hal kulit muka aku ni pagi-pagi lagi dah berminyak? Tengok ni berminyak-minyak katdahi dan hidung aku. Padahal baru aja aku pakai ‘foundation’ dan mekap tadi. Kalau kesat muka untuk hilangkan kulit berminyak, habislah tanggal mekap aku!” Sebenarnya kulit muka menghasilkan minyak semula jadi untuk melindungi kulit daripada terlalu kering. …

Read More »

7 Rahsia Penjagaan Kulit Supaya Nampak 10 Tahun Lebih Muda

cara atasi kulit kering

“Aduhai, baru masuk ‘3 series’ ni mulalah ada garisan halus sana sini. Dah nampak tualah… Apa nak buat ni?” Penjagaan muka amat dititik beratkan terutamanya oleh golongan wanita. Jadi, masalah seperti kulit kering amat merisaukan dan menjadi punca masalah lain seperti jerawat dan mengelupas. Selain itu, kulit kering membuatkan empunya …

Read More »

8 Cara Menghilangkan Mata Panda Dengan Cepat & Berkesan

“Alamak! Apahal mata aku jadi mata panda ni? Ish ni mesti sebab aku ‘stay up’ beberapa hari, layan drama Korea. Aduhai kan mata dah lebam macam kena tumbuk. Dahlah naik tren, mesti ramai yang perasan. Ish, ada ke cara menghilangkan mata panda ni dengan cepat?” Memang panik kalau bangun pagi …

Read More »

7 Petua Hilangkan Bekas Jerawat Hitam Dan Berlubang. Efektif!

petua hilangkan bekas jerawat

“Aduhai, jerawat dah lama tak tumbuh. Tapi, susah betul nak licinkan wajah yang dah berbekas ni. Macam-macam produk dah cuba. Hishh… Nak kena tanya Mak lah, mana tahu ada rahsia atau petua hilangkan bekas jerawat yang berkesan.” Setiap orang tentu pernah melalui fasa ‘diserang’ jerawat. Walaupun fasa ini telah berakhir, …

Read More »

Ramai Tak Tahu, Buah Kelapa Boleh Sembuhkan 8 Penyakit Ini

Bukan sahaja minuman penyegar badan di kala cuaca panas, kelapa juga dikenali sebagai air pembekal tenaga semula jadi kerana ia kaya dengan potassium, pelbagai vitamin dan antioksida. Selain itu, kelapa juga mengandungi bahan antiradang yang baik untuk kesihatan. Kelebihan buah kelapa daripada tempurung, buah, minyak sehingga airnya telah dibuktikan melalui …

Read More »

11 Petua Hilangkan Jerawat Yang Berkesan. Mesti Cuba!

Petua hilangkan jerawat

“Apa pulak yang merah kat dahi aku ni? Aaah jerawat rupanya! Besar pulak tu. Dahlah aku naik LRT hari ni. Mesti ramai yang nampak jerawat aku ni. Aduh malunya” Jerawat memang satu masalah kerana ia boleh menimbulkan rasa kurang keyakinan diri dan malu berhadapan dengan orang ramai. Nasib baik ada …

Read More »