Home / Dapur

Dapur

Ini Resepi Pau Cendawan Yang Buat Ramai Sanggup Beratur Panjang

Ingatkah lagi anda dengan pau cendawan yang ‘viral’ semasa bulan puasa yang lalu? Bila diingatkan semula, mesti ada yang teringin dan ada juga yang belum sempa merasanya. Jangan risau, di sini kami kongsikan resepi pau cendawan yang diolah oleh Puan Nor Haslinda. Yang menariknya, beliau kongsikan langkah demi langkah supaya ramai …

Read More »

5 Tips Masak Nasi Menggunakan Beras Basmathi, Agar Lembut & Peroi

Kita mungkin tak selalu menggunakan beras jenis basmathi kerana beras ini biasanya hanya digunakan untuk membuat menu istimewa seperti Nasi Minyak atau Nasi Arab. Beras ini lebih panjang, padat, dan sedap. Harganya pun tentulah lebih mahal. Apabila menggunakan beras basmathi, cara memasaknya tidak sama dengan memasak beras biasa. Ramai yang …

Read More »

5 Kelebihan Acuan Silikon Berbanding Loyang Biasa

Penggunaan acuan silikon menjadi trend baru di dalam dunia masakan sejak kebelakangan ini. Ramai telah beralih kepada acuan jenis ini dalam proses pembuatan kek, muffin, puding dan kuih-muih. Terdapat beraneka jenis acuan silikon di pasaran dan didatangkan dengan warna yang menarik, agak terang serta beraneka bentuk yang memukau. Ianya mudah didapati …

Read More »

6 Tips Buat Kek Lapis Yang Cantik Walaupun Baru Tahap ‘Beginner’

tips buat kek lapis

“Beberapa orang rakan FB meminta tips buat kek lapis setelah menceritakan masalah mereka yang terpaksa menanggung keletihan dan rasa kecewa. Ini disebabkan kek lapis yang dihasilkan tidak memuaskan dan ada yang hangus! Ada yang menyuarakan rasa tidak puas hati kerana kek yang dihasilkan berminyak!” – Puan Salami Mesti ramai yang …

Read More »

4 Petua Elak Epal Lebam Lepas Dipotong, Segar Walaupun Terdedah

petua elak epal lebam

Perkongsian petua elak epal lebam yang amat praktikal ini dikongsikan daripada blogger Puan Malina atau nama timangannya LiNa Pg. Pasti anda perasan kan. setiap kali epal dipotong, ia hanya boleh bertahan beberapa minit sebelum bertukar warna keperangan. Kalau nak dihidangkan untuk ‘open house’ atau jamuan, tak bolehlah dibiarkan terdedah lama-lama. Jadi, jom …

Read More »

Cara Buat Kerepek Daripada Biji Durian, ‘Rare’ Tapi Sedap

cara buat kerepek durian

Sejak mula musim durian baru-baru ini, ‘viral’ pula dengan penangan kerepek biji durian. Haa… Mesti ada yang belum tahu bahawa biji durian boleh dimakan kan? Ramai yang kata rasanya sangat rangup dan berlemak, ala-ala kerepek ubi atau kerepek kentang. Jangan risau, tak ada rasa pahit atau rasa durian. Kami sangat …

Read More »

5 Resepi Asam Pedas Paling ‘Power’. Guna Sardin Pun Boleh!

Di Malaysia memang ramai yang gemarkan asam pedas. Resepi asam pedas ini cukup terkenal di Melaka dan Johor. Ada yang menggunakan ayam, pelbagai jenis ikan, daging, tetel, atau apa saja yang ada untuk dibuat lauk. Gabungan rasa pedas, masam, dan sedikit masin tentunya akan menaikkan selera walaupun hanya dimakan begitu saja dengan nasi …

Read More »

Cara Buat Lemang Jagung Tanpa Buluh. Memang Special!

“Semalam ada yang minta resepi lemang jagung tanpa buluh ni. Ni saya share resepi nya. Anak Perak di perantauan yang teringin bebenor nak makan lemang jagung tapi tak jumpa orang jual kat KL huhu.” Bukan senang nak cari lemang, lebih-lebih lagi kalau bukan pada musim perayaan. Nak buat sendiri macam …

Read More »

5 Resepi Puding Mudah & Cepat Disediakan, Sesuai Untuk Open House

resepi puding

Musim perayaan begini memang banyak dapat undangan ‘open house’. Kalau tidak pun, mesti ada jamuan ‘potluck’ di pejabat ataupun sekolah. Salah satu hidangan yang paling diminati dan sangat mudah disediakan untuk majlis begini antaranya adalah puding. Penyediaannya sangat mudah dan rata-rata tidak memakan masa lebih daripada 1 jam. Cara membuatnya juga …

Read More »

Cara Buat Popcorn Sendiri Di Rumah. Tak Payah Mesin, Pakai Kuali!

Berikut adalah perkongsian daripada post FB Puan Lynn Sallehin tentang cara buat popcorn yang sangat mudah, tanpa perlu menggunakan mesin! Semlm Lynn ada janji nak tunjukkan cara buat popcorn. Alahhh, tak payah susah-susah ya kakak-kakak, adik-adik yg duduk rumah. Pakai kuali je dah boleh. Tak meletup-meletuplah satu dapur. Hahaha.. Kali ini Lynn pilih warna hijau …

Read More »

Resepi Biskut Jejari Coklat Super Simple, Cuma Guna Roti. Rangup!

Perkongsian kali ini adalah daripada Puan Huda Tarmizi yang sudi berkongsi resepi biskut jejari coklat yang ‘super simple’ ini menerusi post FB beliau. Menariknya, resepi ini sebenarnya biasa dibuat untuk anak kecilnya untuk dibawa ke taska dan dimakan bersama kawan-kawan. Tapi, biskut ini juga boleh dijadikan sebagai kudapan paling enak dan rangup …

Read More »

Cara Buat Nasi Impit Sendiri Di Rumah. Lagi Mudah & Super Jimat!

cara buat nasi impit sendiri

Sebenarnya tak susah kalau tahu cara buat nasi impit sendiri. Kami tertarik dengan perkongsian super jimat daripada Puan Mastura Mohd Pilus melalui salah satu post Facebook beliau: “Saja nak ‘share’ cara saya buat nasi impit super jimat 2-3hari lepas. Terjadinya nasi impit super jimat ni bila melayan anak tekak yang …

Read More »

2 Resepi Biskut Bayi Paling Ekspres & Jimat, Senang Bawa Travel

resepi biskut bayi

Di sini kami ingin berkongsi 2 buah resipi biskut bayi melalui Puan Nurul Maslia Hidayu Shohodin – khas buat ibu-ibu yang sibuk. Biskut bayi atau ‘finger food’ ini boleh diberi kepada bayi berusia 6 bulan ke atas, terutamanya untuk bayi anda yang sedang tumbuh gigi (teething). Mereka tentu suka mengunyah dan menggigit …

Read More »