Home / Didik

Didik

6 Cara Ajar Anak Menulis Dengan Seronok, ‘Confirm’ Tak Bosan

cara ajar anak menulis

“Asyik bermain je. Nampaknya anak aku tak ada minat langsung nak menulis. Dah macam-macam buku aku beli. Bukannya yang murah, siap ada kartun kegemarannya. Apa lagi cara ajar anak menulis dengan seronok ya?” Walaupun anak anda akan belajar menulis semasa berada di sekolah, anda masih boleh memperkenalkannya dengan beberapa aktiviti untuk mengasah …

Read More »

6 Teknik Study ‘Last Minute’ Setiap Pelajar Perlu Tahu

tips belajar last minute

“Aduhai macam mana ni, baru aje habis ‘paper’ petang tadi. Tak sempat nak bernafas, esok ada ‘paper’ lagi. Semput aku nak study ni, dahlah banyak belum ‘cover’. Nanti gelabah, satu pun tak masuk dalam otak. Ada tips belajar ‘last minute’ tak?” Memang gabra kalau tidak sempat hendak ‘cover’ semua silibus …

Read More »

5 Bahaya Bila Anak Cuma Mahu Minum Susu, Tak Nak Makan!

“Aduhai Si Rania ni. Bagi makan apa saja diludahnya semula. Pening kepala memikirkan menu yang sesuai. Kalau minum susu, laju betul. Apa nak buat dengan bayi susah makan ni? Bahaya tak agaknya?” Ada bayi yang memang akan masuk mulut untuk mencuba apa saja jenis makanan yang dihulurkan. Tapi, hanya ibunya yang faham betapa …

Read More »

7 Perangai Si Ayah Yang Paling Cepat Ditiru Oleh Anak. Jaga-jaga Ya!

“Alahai… Moleknya perangai anak, tak ubah macam bapanya.” Perasankah anda, perangai ibu atau bapa sering dikaitkan dengan perangai anak. Mana tidaknya, sepanjang kita menjadi ibu atau bapa, setiap pergerakan kita diperhatikan oleh mata-mata kecil. Sebab itulah, secara automatiknya, kita juga akan berkelakuan lebih ‘elok’ di hadapan anak-anak. Saya tertarik dengan …

Read More »

7 Tips Penjagaan Kesihatan Kanak-Kanak & Bayi Yang Ibu Bapa Perlu Tahu

tips penjagaan kesihatan kanak-kanak

Sebagaimana yang kita tahu, kesihatan merupakan aspek yang paling penting dalam kehidupan. Jika kesihatan seseorang berada pada tahap yang tidak baik, maka pelbagai perkara akan tergendala. Aktiviti harian juga boleh terganggu. Oleh sebab itu, wajarlah sekiranya kita mendidik anak-anak untuk menjaga kesihatan sejak kecil. Setiap anggota badan perlu diambil perhatian …

Read More »

5 Fakta Saintifik Tentang Sifat Anak Kedua Yang Suka Memberontak

sifat anak kedua

“Kalau dibandingkan dengan si kakak, anak kedua kami Nurin memang suka memberontak. Pantang kita menegur, mesti nak tarik muka dan buat tindakan tak puas hati. Kenapa ya? Betulkah orang cakap sifat anak kedua memang begini?” Sebenarnya anak kedua memang biasa dikaitkan dengan perangai suka memberontak atau ‘rebellious’. Tapi, adakah ini satu …

Read More »

9 Cara Melebatkan Rambut Anak Kecil Supaya Cantik Semulajadi

“Kenapa anak Zaima tu lagi lebat dan panjang rambutnya sedangkan dia sama umur dengan anak aku. Dahlah nipis pulak tu. Aku nak sikat pun takut makin menipis nanti. Apa cara melebatkan rambut anak kecil ya? Nak pakai produk, risau pula kesan bahan kimia untuk budak-budak.” Seronok tengok anak perempuan punya rambut yang panjang …

Read More »

Kenapa Anak Suka Berbohong? Ini Formula Pakar Menanganinya

anak suka berbohong

“Kenapalah anak suka berbohong? Padahal, budak-budak kan hatinya suci dan bersih. Jadi, apa yang membuatkan mereka menipu?” Tahukah anda, sebenarnya Kang Lee, seorang peyelidik dan pengarah Pusat Kajian Perkembangan Kanak-kanak di Institut Pendidikan Ontario. Beliau telah mengkaji perlakuan kanak-kanak selama 20 tahun berkata: “Jika anda mendapati anak anda menipu buat pertama …

Read More »

Rupanya Ini 9 Tabiat Ibu Bapa Yang Jadi Punca Anak Manja

anak manja

“Eh, kenapa manja sangat ni Arissa, sikit-sikit nangis! Kalau asyik nak berkepit je, peninglah ibu.” Walaupun susah untuk kita akui, sebenarnya terdapat beberapa tabiat yang selalu kita lakukan (kebanyakan masa tanpa disedari) membawa kesan buruk kepada si anak. Apa Tanda Anak Manja? Menurut Harvey Karp, penulis buku ‘The Happiest Toddler’ menerusi WebMD …

Read More »

8 Perkara Anak Perempuan Patut Tahu Sebelum Mencecah Umur 10 Tahun

Sedar tak sedar, anak dara anda sudah pun memasuki usia 10 tahun. Memang pantas waktu berlalu pergi. Pada usia inilah, ada yang sudah datang period dan mengalami perubahan pada tubuh badan, menandakan anak kini memasuki alam dewasa. Sebagai ibu, anda perlu peka dengan perkembangan anak perempuan memandangkan dunia luar sekarang banyak mempengaruhi pembesaran …

Read More »