Home / Famili

Famili

Anak Lebih Cerdik Kalau Papa Yang Selalu Bacakan Buku Untuk Mereka

“Seronok juga sekali -sekala tengok Encik Suami membacakan buku cerita untuk anak-anak. Ada juga kelainan yang diperkenalkan. Tak adalah bosan dengan ayat ‘mommy’ saja. Lagipun, pernah dengar orang cakap salah petua anak cerdik kena dekatkan mereka dengan bapa. Kenapa agaknya ya?” Karakter seorang ayah dalam kehidupan seorang anak tidak kurang signifikannya …

Read More »

10 Petua Mencegah Rambut Beruban Sebelum Waktunya

“Biar betul aku ada uban? Aku muda lagi kot, baru 26 tahun. Takkan muda-muda macam ni dah ada uban. Banyak pulak tu. Nanti orang ingat aku dah tahap makcik-makcik sebab dah beruban. Aduhai, apa petua mencegah rambut beruban ni ya, nak kena praktikkan sekarang juga!” Anda bukan keseorangan! Satu pertiga …

Read More »

12 Perkara ‘Simple’ Yang Besar Maknanya Pada Anak Anda

“Apa lagi ya nak buat dengan anak-anak hujung minggu ni? Banyak idea aktiviti untuk anak di rumah yang kami dah buat. Kalau tak rancangkan apa-apa, nanti anak kebosanan pulak. Kita pula yang rasa serba salah…” Hmm… Jangan salah anggap, sebenarnya bukan pergi bercuti atau permainan yang hebat saja boleh buat anak …

Read More »

10 Petua Hilangkan Rasa ‘Nervous’ Dalam Segala Hal

“Alamak dah nak dekat pukul 2pm. Ok dah start gabra ni tak pasal-pasal sejam lagi kena buat presentation masa meeting nanti. Dahlah aku ni ‘nervous’, memalukan sungguh. Mesti suara pun susah nak keluar. Aduh, ‘sure’ berpeluh-peluh aku dalam bilik ‘meeting’. Ni pun dah ‘panic attack’ ni. Cepatlah bagi cara hilangkan gemuruh, …

Read More »

9 Cara Hias Bilik Tidur Yang Simple Tapi Awesome

“Dulu sebelum pindah rumah baru, aku dah plan nak buat dekorasi macam-macam, lagi-lagi dalam bilik tidur sendiri dengan anak-anak. Tapi bila dah pindah, satu plan pun tak menjadi. Sebab duit dah banyak guna untuk setelkan hal rumah. Nak deko pun bukan boleh buat sebarangan, semuanya perlu duit. Apa cara hias bilik …

Read More »

7 Perkara Yang Kita ‘Lupa’ Nak Buat Bila Anak Semakin Besar

tips keluarga

“Bosannya, aku rasa kosong je rumah ni. Hari-hari rutin yang sama – bangun tidur pergi kerja, balik kerja tempuh ‘jem’, sampai rumah sediakan makanan dan terus tidur. Hujung minggu pula anak-anak sibuk dengan aktiviti tambahan. Suami pula suka ‘overtime’. Rasa ‘rindu’ betul dengan gelak tawa anak-anak dan suami. Bilalah agaknya dapat luangkan …

Read More »

5 Cara Hilangkan Daki Di Badan Ketika Mandi, Baru Bersih

cara hilangkan daki

“Eh Man, Mama tengok mandi berjam-jam lama, tapi cuba Man pergi tengok kat cermin kejap. Kat leher tu banyak lagi daki. Kena sental betul-betul, macam tulah cara hilangkan daki yang betul. Bukan duduk bawah ‘shower’ je.” Bukan budah kecil saja yang tak reti hilangkan daki dengan betul, orang dewasa pun tidak terkecuali. Yang penting asal mandi, …

Read More »

8 Cara Hilangkan Double Chin Dengan Senaman Mudah

cara hilangkan double chin

“Oh tidak, biar betul! Bila pulak aku ada double chin ni? Aik, berat badan tak naik pun… ‘Confirm’ kena cari cara hilangkan double chin. Mana aku nak letak muka kalau orang kata aku gemuk. Arghh!” Siapa kata perlu diet secara ekstrim untuk hilangkan lemak di bawah dagu atau double chin? Tak perlu. Sebenarnya …

Read More »

Senarai Kraf DIY Handmade & Busy Book Seluruh Malaysia

‘Quiet book’, ‘Busy book’, ‘Soft book’, adalah nama yang biasa digunakan untuk menerangkan tentang buku istimewa ini. Seperti gelaran di atas, buku ini bertujuan menarik minat anak-anak beraktiviti sambil menggalakkan pemikiran kreatif. Ramai ibu bapa yang menggemarinya kerana ia boleh ‘menyibukkan’ anak buat beberapa ketika. Buku ini adalah salah satu alternatif …

Read More »

3 Tips Memasak Untuk Ibu Bekerja Dari Sheila Rusly

Siapa yang tak kenal dengan Sheila Rusly, seorang pelakon dan pengarah yang sangat aktif dengan aktiviti memasak. Ia terbukti menerusi rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan yang sangat popular sepanjang bulan Ramadhan. Selain itu, pelbagai idea dan resipi masakan yang diketengahkan menerusi fanpage Resepi Sheila Rusly menjadikan beliau salah satu ikon masakan yang …

Read More »

Contoh Barang Hantaran Perkahwinan Yang Ringkas

Senarai Barang Hantaran Perkahwinan

Senarai Barang Hantaran Perkahwinan Musim cuti sekolah adalah sinonim dengan majlis perkahwinan. Kadang-kadang, undangan perkahwinan sangat banyak, tidak sempat untuk pergi semua. Itu bagi orang yang menerima undangan. Bagaimana pula keluarga dan bakal pengantin? Sudah semestinya banyak proses yang perlu dilalui dan salah satu daripadanya, menyediakan senarai barang hantaran kepada …

Read More »