Home / Famili (page 4)

Famili

Pengasuh Kata Anak Terjatuh, Rupanya Kesan Gigitan & Cakaran

“Sampai je rumah pengasuh dan tengok si techik tu, Allahuakbar! Rupanya, lagi teruk dari dalam gambar ..Mama rasa nak nanges hui!! Pengasuh dah banyak kali minta maaf sebab katanya tak sempat nak sambut dia sebelum jatuh.” Ia adalah sebuah perkongsian daripada Puan Fazira Salleh yang diharap dapat memberi pengajaran kepada semua, tidak …

Read More »

Bawa Anak Kenal Dunia Dengan 7 Tips Percutian Ala ‘Bagpacker’

bawa anak bercuti

“Murahnya pakej ‘bagpacking’ ini. Kalaulah aku bujang dulu ada pakej-pakej begini, mesti dah habis satu benua juga aku jelajah. Tapi, sekarang dah ada anak, takkan nak bawa anak bercuti cara ‘bagpacker’ juga. Kasihan anak-anak.” Kalau sebut tentang ‘bagpacker’ atau ‘bagpacking’, macam tak serasi pula dengan keluarga. Yalah, bukankah cara ‘bagpacker’ ini …

Read More »

Dianggap ‘Lembap’ Di Sekolah, 9 Anak Disleksia Ini Kini Berjaya dan Popular

anak disleksia

Jika suatu ketika dulu, kanak-kanak yang menghadapi masalah untuk belajar dianggap bodoh atau malas, tetapi kini anggapan tersebut mungkin boleh disanggah. Terdapat banyak kemungkinan yang boleh diandaikan tentang perkara ini. Mereka mungkin berada dalam kategori lembap (slow learner), hiperaktif ataupun mengalami disleksia. Disleksia bukanlah satu penyakit yang berbahaya tetapi merupakan masalah …

Read More »

Cara Menyediakan Makanan Bayi Berkhasiat Untuk Ibu Yang Super Sibuk

makanan bayi berkhasiat

Dimasak dengan kasih sayang Dizikirkan supaya menjadi anak hebat, soleh, taat pada Allah dan ibu bapa Mari ketepikan bijirin segera Untuk ibu yang sibuk Makanan bayi berkhasiat boleh disimpan dalam ‘freezer’ Kalau nak makan, panaskan saja Tadaaaa… Inilah perkongsian daripada Puan Nor Dahlia, seorang ibu yang sangat sibuk! Samalah macam ramai lagi …

Read More »

8 Cara Sejukkan Rumah Dan Badan Tanpa ‘Air-Cond’. Mudah & Murah!

cuaca panas

“Ish panasnya cuaca sekarang ni. Bestnya kalau ada ‘air-cond’, sejuk sikit badan. Tak ada la berpeluh-peluh, tidur malam pun tak selesa. Tapi, nak beli ‘air-cond’ bukannya murah. Lepas tu pulak, kena tanggung bil elektrik yang tinggi. Aduhai, macam mana agaknya cara sejukkan rumah yang panas ni? ” Memang best kalau dapat duduk dalam …

Read More »

9 Sebab Anda Perlu Minum Air Timun

minum air timun

Anda mencari-cari air yang bukan sahaja penghilang dahaga pada musim panas dan terik sekarang ini malah memberi kesegaran pada badan serta juga baik untuk kesihatan? Jawapannya: Air timun. Apa kelebihan minum air timun? Kenapa perlu dimasukkan hirisan timun dalam air minuman. Bukankah lebih bagus jika dimakan begitu sahaja? Timun memang …

Read More »