Home / Inspirasi

Inspirasi

9 Tips Untuk ‘Move On’ Bila ‘Frust’ Menonggeng Putus Cinta

tips putus cinta

Tidak semua kisah cinta akan berakhir dengan kebahagiaan. Ada yang kecundang di tengah jalan. Siapa yang tidak sedih apabila terjadinya perpisahan dengan yang tersayang. Bukan mudah hendak melupakan semua kenangan yang dikongsi bersama sepanjang percintaan. Sebab itu ada yang mengambil jalan singkat dengan membunuh diri kerana baginya tiada lagi erti …

Read More »

Sudah-sudahlah, Ini 9 Cara Untuk ‘Move On’ Setelah Putus Cinta

tips putus cinta

Tidak semua kisah cinta akan berakhir dengan kebahagiaan. Ada yang kecundang di tengah jalan. Siapa yang tidak sedih apabila terjadinya perpisahan dengan yang tersayang. Bukan mudah hendak melupakan semua kenangan yang dikongsi bersama sepanjang percintaan. Sebab itu ada yang mengambil jalan singkat dengan membunuh diri kerana baginya tiada lagi erti …

Read More »

7 Fakta Tentang Muhammad Ali. Peninju Lagenda Penuh Inspirasi

Hari ini kita diberitakan dengan pemergian Muhammad Ali, peninju terkenal yang telah menghembuskan nafas terakhir pada usia 74 tahun. Difahamkan beliau telah mengalami masalah pernafasan sejak beberapa hari sebelumnya. Malah sumber daripada Astro Awani menyatakan bahawa beliau telah mula berulang-alik ke hospital sejak tahun 2014 selepas mengalami radang paru-paru dan sekali lagi dimasukkan ke …

Read More »

10 Sebab Kenapa ‘C Student’ Lebih Berjaya Lepas Graduate

petua kejayaan hidup

“Hairanlah juga tengok member-member sama universiti. Masa belajar biasa-biasa saja. Ada yang teruk memanjang ‘result’nya. Tapi, sekarang bisnes bukan main laju! Aku yang ‘score’ dulu pun masih makan gaji je…” Bukannya dengki, fahamlah itu memang rezeki mereka. Cuma nak belajar dan korek petua kejayaan mereka. ‘C Student’  Lebih Berjaya Cipta Kejayaan …

Read More »

Dianggap ‘Lembap’ Di Sekolah, 9 Anak Disleksia Ini Kini Berjaya dan Popular

anak disleksia

Jika suatu ketika dulu, kanak-kanak yang menghadapi masalah untuk belajar dianggap bodoh atau malas, tetapi kini anggapan tersebut mungkin boleh disanggah. Terdapat banyak kemungkinan yang boleh diandaikan tentang perkara ini. Mereka mungkin berada dalam kategori lembap (slow learner), hiperaktif ataupun mengalami disleksia. Disleksia bukanlah satu penyakit yang berbahaya tetapi merupakan masalah …

Read More »

Berputus Harap? 7 Perkara Ini Perlu Jauhi Kalau Nak ‘Move On’

Menghadapi kesedihan

Menghadapi kesedihan akibat gagal bercinta? Tidak mendapat keputusan yang diharapkan dalam peperiksaan? Melakukan kesilapan besar? Bisnes tak untung? Belum dikurniakan zuriat? Prestasi kerja merudum? Kehilangan orang tersayang? Menghidapi penyakit kronik? Banyaknya sebab! Terlalu banyak. Kalau diikutkan, ada saja sebab yang boleh membuatkan kita berasa tidak tentu arah, kecewa, putus asa, sehingga …

Read More »

Video Bayi Ketagih Dadah Sejak Lahir Dikritik Ramai

Oleh Laman Youtube AJ+

Ibu hamil biasanya sangat berhati-hati dalam mengambil ubat-ubatan tertentu ketika diserang penyakit.  Ini kerana kita semua cukup sedar akan bahaya dadah yang mampu menjejaskan kandungan. Namun, pernahkah anda terfikir yang bayi ini mungkin akan menjadi ketagih dadah? Apa yang mengejutkan ialah, terdapat seramai 130,000 bayi di Amerika Syarikat telah dilahirkan …

Read More »

Penganut Kristian Ini Hina Islam, Dan Termalu Sendiri

Penganut Kristian hina Islam

Al-Quran bukan satu-satunya agama yang meletakkan garis panduan dan hukuman dalam melindungi kesucian agamanya. Tetapi, umat Islam selalu diperlekehkan dan didakwa ‘agama penindasan‘ atau ‘agama keganasan‘ kerana adanya hukum dalam menutup aurat, zina, minum arak, peperangan, mencuri, dan sebagainya. Ini kerana tidak ramai yang membuat kajian terhadap kebenaran agama itu …

Read More »

Kisah Cikgu Prihatin yang Menyentuh Hati Netizen!

Cikgu prihatin

Tak semua orang boleh menjadi seorang guru. Menjadi seorang guru ini memerlukan kesabaran yang tinggi, ianya profesion yang tidak hanya menjadi seorang pendidik malah menjadi ibu bapa kedua kepada pelajar-pelajar mereka. Cikgu Prihatin Baru-baru ini, team SirapLimau terlihat satu post Cikgu Najihah Rahman, guru bahasa inggeris di SK (LKTP) KECHAU …

Read More »