Home / Cinta

Cinta

10 Cabaran & Dugaan Semasa Bertunang

Zaman bertunang sebenarnya adalah fasa perkenalan dan persediaan bagi pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga. Dari segi agama Islam, bertunang disebut ‘khitbah’ dalam bahasa Arab yang bermaksud permulaan kepada pernikahan yang merujuk kepada proses ‘melamar’ seseorang wanita oleh pihak lelaki. Rata-rata alim ulama menyatakan bahawa hukum bertunang adalah harus, namun …

Read More »

Bila Sudah ‘Sah’ Nanti, Ini 5 Cara Menggoda Suami

Cara menggoda suami

[infobox] Nota: Artikel dan tips berikut adalah dari kiriman pembaca. Pada mulanya, beliau mempunyai masalah untuk menambat dan memikat hati suami. Namun, setelah beberapa kali mencuba dengan bersungguh-sungguh, beliau mendapat formula yang terbukti berkesan. Bagi mengekalkan jalan cerita dan originaliti, kami hanya buat ‘minor editing‘.[/infobox] Menggoda suami bukanlah satu perkara main-main. Nampak remeh, …

Read More »

7 Cara Menghilangkan Rasa ‘Jealous’ Yang Berlebihan

“Sayang, I call you tadi, kenapa tak jawab? I wassup pun you tak respon. Tapi i tengok kat wassup you, bukan main aktif jawab wassup orang lain. Cakap dengan I, siapa yang you wassup tadi? Jangan sampai ‘jeles’ I tahap meruncing, nanti you juga yang menyesal!” Cemburu itu tandanya sayang, …

Read More »

8 Tips Menjadi Menantu Kesayangan Bakal Mertua

“Rasa kekok nak balik kampung dan jumpa keluarga suami. Bukan apa, mereka anggap aku macam orang luar saja. Ish, tapi agaknya aku saja yang berprasangka. Tak boleh jadi, kena ada strategi dan cara memikat hati mertua. Nanti mesti boleh balik beraya dengan gembira.” Jika seseorang telah membuat  keputusan untuk berkahwin  …

Read More »

3 Tips Bahagia Dunia Akhirat Bersama Pasangan

tips rumah tangga

Terdapat pelbagai faktor yang menentukan kebahagian sesebuah perkahwinan. Tetapi, 3 tips rumah tangga bahagia yang utama adalah Kejujuran, Kasih sayang dan Keperihatinan, serta Hormat-Menghormati. Bagaimana Pula Dengan Cinta? Cinta akan hadir setelah 3 prinsip utama ini diaplikasikan dalam sesebuah rumah tangga. Untuk sesebuah cinta itu hadir, bukan sebarang cinta – tetapi cinta …

Read More »

5 Cara Menarik Perhatian Lelaki

Kebelakangan ini berlaku banyak kes-kes penceraian terutama sekali dalam kalangan selebriti tanah air. Lebih mengejutkan terdapat artikel yang mengeluarkan statistik dan punca-punca penceraian dan punca-punca yang disenaraikan sangatlah tidak masuk akal untuk dijadikan penyebab runtuhnya sesebuah institusi rumah tangga. Di mana silapnya? Seringkali kita dengar kehadiran orang ketiga yang mengganggu-gugat …

Read More »

9 Perkara Yang Akan Buat Lelaki Makin Sayang Pada Kita

menambat hati suami

“Siapa tak sayang suami oii. Tapi itulah, kadang-kadang selepas 5-10 tahun berkahwin rasa macam dah kurang romantik. Alahai, yang setahun dua pun ada yang bosan. Apa perlu buat untuk menambat hati suami ya?” Isteri-isteri, jangan biarkan kasih sayang suami berkurangan dek perubahan masa. Maklumlah, ada yang mengabaikan penampilan dan terlalu …

Read More »

6 Tanda Lelaki Sudah Bosan Dengan Kita

bosan dengan pasangan

Awas! 6 Tanda Anda Mula Bosan Dengan Pasangan. ‘Check back the list!’ “Aku bo bo bo bo bosan Aku Bosan dengan bla bla bla Bla bla blabla mulutmu. Cukup malas aku Dengar alasan mu Kerna aku terlampau Bo bo bo bo bosan” Tengah memandu ke tempat kerja tu tiba tiba …

Read More »

7 Cara Mengambil Hati Lelaki Ego

ego lelaki

Kalau sebut sahaja mengenai ego, pastinya individu yang seringkali terpalit dengan sikap ini adalah insan yang bergelar lelaki. Ego atau dari pengertiannya yang bermaksud keras kepala serta merasa diri sentiasa betul. Ia adalah sangat sinonim dengan jantina lelaki. Pastinya ada sebab mengapa mereka mempunyai ego setinggi langit bukan? Mengapa ego …

Read More »

19 Sifat Yang Perlu Ada Pada Bakal Suami Anda

Wahai semua lelaki, adakah anda memiliki sifat suami idaman setiap wanita? Tidak kisahlah sama ada anda sudah beristeri, bakal bernikah, atau belum mempunyai calon, kita sentiasa boleh memperbaiki diri dan cuba untuk mengukuhkan hubungan dengan isteri. Berikut adalah sifat-sifat suami idaman yang diulas daripada Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah. 1. Pasang Niat Pasang …

Read More »

9 Tanda Lelaki Tidak Mencintai Kita Lagi

“Ishh frust betullah dengan Johan ni. Dah lebih 5 tahun kenal dan berkasih, tapi sampai sekarang dia tak pernah mention nak bertunang untuk rapatkan perhubungan, apatah lagi nak kahwin. Bila tanya asyik tak ready, tak ready!” Memang impian setiap pasangan mengharapkan perhubungan yang dibina berakhir ke jinjang perkahwinan. Namun, tak semua …

Read More »

7 Kebaikan & Keburukan Kahwin Muda

Kahwin muda itu indah

Jangan salah anggap, kahwin muda itu maksudnya kahwin awal. Bukannya kahwin perempuan muda! Ramai pasangan muda yang takut nak berkahwin awal. Yang dah berusia pula takut sebab belum kahwin-kahwin. Pokoknya sekarang, selagi jodoh belum sampai, maka belumlah kahwinnya. Tapi bagi yang dah cukup syarat, mampu dan merancang untuk berumahtangga di …

Read More »

9 Ciri-ciri Lelaki Yang Perempuan Suka

Tanda suami bahagia

Dalam dunia yang dipenuhi perhubungan sementara, kecurangan, dan mentaliti “Touch n Go”, adalah mudah untuk menjadi keras hati terhadap kaedah dan suasana percintaan kini. Sebagai wanita, kita kena bersedia untuk menghadapi yang terburuk, meneruskan dengan sifat berjaga-jaga yang tinggi dalam beberapa bulan pertama, kerana gusar menjadi mangsa keadaan dan tipu …

Read More »

6 Idea Comel Untuk ‘Surprisekan Boyfriend’

Surprise untuk suami

Selalunya kalau tanya hadiah apa nak bagi untuk orang lelaki? Balik-balik jam tangan, wallet, tie, minyak wangi. Tahun depan ulang lagi benda sama. Tahun depannya ulang lagi idea sama. Ulang sampai mereput. Idea surprise untuk suami Tidak kisah samada birthday atau anniversary, cuba bagi surprise yang lain sikit tahun ni. …

Read More »

16 Cara Lelaki Buat Untuk Curang Dengan Pasangan, Tanpa Dikesan

Cara untuk curang

[infobox] Nota: Tunggu dulu! Jangan sentap. Artikel ini adalah satu pendedahan. Sekali baca tajuk, akan buat naik darah. Namun, panduan ini adalah panduan reverse-psychology. Ia bukannya panduan untuk lelaki supaya mendapat idea bagaimana untuk curang. Sebaliknya, ia lebih kepada maklumat umum, termasuk untuk wanita. Perempuan boleh baca untuk mengetahui apa sebenarnya …

Read More »