Home / Percutian

Percutian

Senarai 6 Tempat Menarik di Kota Kinabalu, Sabah. Jom Bercuti!

tempat menarik di kota kinabalu

Sabah, negeri di bawah bayu amat terkenal di seluruh dunia dengan kepelbagaian flora dan faunanya. Ramai pelancong asing yang datang melawat Sabah saban tahun, terutamanya ke Kota Kinabalu. Tetapi kita sebagai rakyat Malaysia, sudahkah kita berjalan-jalan di sana? Jika anda tidak tahu hendak ke mana di sana, apa kata anda …

Read More »

Bawa Anak Kenal Dunia Dengan 7 Tips Percutian Ala ‘Bagpacker’

bawa anak bercuti

“Murahnya pakej ‘bagpacking’ ini. Kalaulah aku bujang dulu ada pakej-pakej begini, mesti dah habis satu benua juga aku jelajah. Tapi, sekarang dah ada anak, takkan nak bawa anak bercuti cara ‘bagpacker’ juga. Kasihan anak-anak.” Kalau sebut tentang ‘bagpacker’ atau ‘bagpacking’, macam tak serasi pula dengan keluarga. Yalah, bukankah cara ‘bagpacker’ ini …

Read More »

9 Keunikan Sarawak Yang Rakyat Malaysia Tak Tahu

       “Kalau dapat melancong ke Sarawak ‘best’ juga kan?” “Ala, apa ‘best’nya. Mesti sama juga macam kita kat sini”       “Eh, walaupun dalam Malaysia, tapi macam ‘oversea’ tau. Rugi tak pergi!” Entri kali ini bukan nak cerita tentang kek lapis, tempat-tempat menarik, atau makanan pelik di …

Read More »

Walaupun Leceh Bawa Anak Travel, Lihatlah 8 Perubahan Yang Berlaku Dalam Diri Mereka

bawa anak travel

“Aduh, lecehlah nak bawa anak ‘travel’, bawa pergi ‘shopping mall’ jelah. Nanti nak kena uruskan makan diorang, kena bawa baju lebih, mainan lagi, duit pun kena lebih… Tapi, kalau fikir-fikir semula, mungkin bagus juga kalau ada pengalaman ‘travel’ dengan mereka.” Haa… Kalau ‘travel’ dengan anak-anak, macam-macam yang kita fikirkan. Takut demam lah, takut mereka tak …

Read More »

15 Tempat Menarik Di Shah Alam. Boleh Makan & Lepak Sekali!

Memang terdapat banyak tempat menarik di Shah Alam yang boleh dilawati oleh penduduk sekitar mahupun pelancong antarabangsa. Pernah terkenal dengan jolokan ‘Bandar Perindustrian’ kerana padat dikelilingi dengan kilang-kilang multinasional, Bandar raya Shah Alam kini telah berubah wajah sehingga digelar ‘Bandar Raya Anggerik’. Pembangunan terancang dan pesat menjadikannya sebuah pusat pentadbiran, …

Read More »

Taman Tema Nickelodeon Pertama Di Malaysia Kini Dibuka!

sunway lagoon nickelodeon

Saksikan dunia fantasi penuh keriangan di sebalik kesegaran 10 ekar hutan hujan tropika! Dengan pembukaan ‘Nickelodeon Lost Lagoon’ di Sunway Lagoon pada 8 Mac 2016 yang lalu, dunia fantasi kini merupakan sebuah realiti. Sunway dan Viacom International Media Networks (VIMN) mengumumkan pelancarannya dengan kehadiran Ketua Menteri Selangor, Yang Amat Berhormat Datuk Seri Mohamed …

Read More »

7 Tips Rancang Percutian Bajet Bersama Keluarga

Yey, cuti sekolah datang lagi! Memang waktu yang ditunggu oleh anak-anak. Ada yang tak sabar balik kampung jumpa datuk, nenek dan sanak saudara, ada yang ternanti-nanti bercuti keluar negara dan mengunjungi tempat menarik dalam negeri. Tambah seronok kalau ada famili besar. Masa inilah semua adik-beradik yang duduk jauh dapat berkumpul dan …

Read More »

5 Sebab Pencinta Alam Lebih Sihat, Gembira dan Kreatif

Segarnyaaaa…. Sesiapa antara anda yang suka dikelilingi persekitaran menghijau? Atau suka melihat panorama yang indah di sekitar bukit, tasik, laut dan taman? Atau anda suka hiking dalam hutan? Malah anda boleh duduk berjam-jam lamanya menghayati keindahan alam yang terbentang di hadapan mata. Pencinta alam, ada berita baik untuk anda! Kajian …

Read More »

5 Cara Tipu Sunat Ketika Travel Di Luar Negara

Cara tipu sunat

Sesekali membaca pengalaman mereka yang ditipu ketika travel ke luar negara memang menakutkan. Tak terbayang jika perkara yang sama terjadi pada diri sendiri. Sudahlah jauh di tempat orang, tak tahu nak harapkan bantuan sesiapa. Sebab itu, ada kalanya kita perlu tipu sunat! Isshh tak baik tau menipu walaupun tipu sunat dan …

Read More »

6 Tips ‘Recycle’ Koleksi Duit Syiling Luar Negara

Duit syiling luar negara

Sudah rezeki saya setiap kali travel ke luar negara, ada saja sahabat yang kebetulan sedang melanjutkan pelajaran di negara tersebut dengan rela hati menjadi tour guide. Memang seronok berjalan dan membeli-belah dengan mereka memandangkan saya agak kurang arif dalam bab penggunaan wang negara asing. Jika melibatkan wang kertas, tiada masalah. …

Read More »