Home / Rumah

Rumah

9 Petua Halau Cicak Daripada Masuk Ke Dalam Rumah

petua halau cicak

“Apa pulak lah benda yang melekat kat tengkuk aku. Kenyal macam getah pulak tu. Maakkk cicak rupanya! Eee…. Geli-geleman rasanya bila tau aku terpegang cicak tadi. Bila pulak lah rumah aku ni ada cicak. Dulu tak ada pun?” Nampak kecil dan tidak berbahaya, tapi kehadiran cicak dalam rumah boleh mengganggu …

Read More »

Kalau Kerap Hilang Barang, Lakukan 8 Tips Ini Untuk Mencarinya

cari barang hilang

“Mana lah aku letak kunci kereta ni? Dahlah nak cepat. Selalu ada aja dalam poket seluar. Bila pula masanya aku bawa keluar, kat mana pulak aku letak. Ish, stres betullah! Bukan senang nak cari barang hilang.” Nak cari barang hilang memang stres lebih-lebih lagi bila ia bernilai dan penting. Lagi-lagi jika sudah mencari di …

Read More »

6 Tips Mengurus Masa Bagi ‘Superwoman’ Yang Serba Sibuk

Tips uruskan masa wanita

Wanita pasca moden ini memperlihatkan seorang yang serba boleh, mampu menyaingi lelaki dalam semua perkara, wanita sebagai anak, isteri, ibu, dan pekerja. Pepatah Melayu ada mengatakan ‘tangan yang menghayun buaian boleh menggegarkan dunia. Pengurusan Masa Sangat Penting Untuk Wanita Sekarang, sudah tiada alasan lagi untuk anda hendak bekerja, dalam masa …

Read More »

Nak Putihkan Baju Sekolah Yang Makin Kusam? Ikut 8 Petua Ini

cara putihkan baju

“Geram betul dengan anak bujang sorang ni. Setiap hari balik sekolah, mesti baju dah tak macam baju sekolah. Penuh dengan cat lukisanlah, krayonlah, lumpur dan pasir. Yang lehernya pula penuh daki sampai dah jadi kuning. Dahlah susah putihkan baju ni!” Baju putih memang susah nak jaga apatah lagi untuk kekalkan ‘keputihannya’ …

Read More »

Kes Dipatuk Ular Meningkat, Lakukan 7 Langkah Keselamatan Ini

elak dipatuk ular

Kematian pelajar Tahun Satu di Pengkalan Chepa, Kelantan akibat dipatuk ular sememangnya menggemparkan orang ramai dan semakin menjadi viral apatah lagi dengan tambahan tiga lagi kes pelajar di Negeri Sembilan dipatuk ular. Meskipun tidak melibatkan kehilangan nyawa, namun kejadian ini semakin membimbangkan. Kes kematian disebabkan ular bukan sahaja melibatkan manusia …

Read More »

6 Cara Berkesan Elak Kucing Berak & Kencing Merata-rata

cara elak kucing berak

“Aduhai mana satu antara bertiga ni yang dah pancut kat ruang tamu aku ni. Padahal bukan tak ada ‘litter box’. Pasir pun baru je tukar. Semerbak harum wehhh bau kencing ni, bukannya senang nak hilang!” Bagaimana cara elak kucing berak dan kencing merata-rata ya? Sedangkan tempat sudah disediakan khas untuknya. …

Read More »

8 Cara Sejukkan Rumah Dan Badan Tanpa ‘Air-Cond’. Mudah & Murah!

cuaca panas

“Ish panasnya cuaca sekarang ni. Bestnya kalau ada ‘air-cond’, sejuk sikit badan. Tak ada la berpeluh-peluh, tidur malam pun tak selesa. Tapi, nak beli ‘air-cond’ bukannya murah. Lepas tu pulak, kena tanggung bil elektrik yang tinggi. Aduhai, macam mana agaknya cara sejukkan rumah yang panas ni? ” Memang best kalau dapat duduk dalam …

Read More »

5 Cara Mudah Untuk Masukkan Benang Ke Dalam Jarum

masukkan benang ke dalam jarum

“Along, tolong emak masukkan benang ke dalam jarum ni. Tak nampaklah lubang jarumnya. Benang ni pun lembik sangat. Sudahlah nak siapkan cepat jahitan ni. Jadi lambat pula.” Bukan mudah nak masukkan benang ke dalam jarum. Lebih-lebih lagi lubang jarum yang halus. Boleh juling biji mata…. Bila sudah masuk, benang yang …

Read More »

6 Tips Potong Rumput Sendiri Di Rumah. Jimat Dan Praktikal!

“Aduhai… Dah bersemak-samun depan rumah ni.. Rasanya baru hari tu potong rumput. Kejap je dah naik lalang semula. Leceh pula nak cari tukang potong rumput. Agak-agak boleh ke potong sendiri?” Bagi yang menetap di rumah teres, mesti selalu terfikir tentang ni kan? Kalau yang rajin ‘outstation’, mesti ‘frust’ bila balik …

Read More »

10 Idea Kreatif Ambil Gambar Bayi Di Rumah!

Memang menjadi ‘trend’ zaman kini, selalu saja ada jurugambar yang menawarkan pakej fotografi. Daripada majlis ‘pre-wedding’, ‘wedding’, post-wedding’, ‘baby shower’, cukur jambul, dan macam-macam lagilah. Senang kata, “Botak juga kepala kalau asyik nak kena guna khidmat jurugambar profesional ni!” Ambil Gambar Bayi Sendiri – Yang Penting Ada Idea! Kalau ambil …

Read More »

17 Petua Halau Tikus Paling Berkesan. Cubalah!

Petua halau tikus

Petua Halau Tikus Tikus adalah salah satu agen penyakit dan perosak kebanyakkan suri rumah menghadapinya. Bukan itu sahaja, malah melihatnya juga sudah menggelikan. Jadi bagaimanakah caranya untuk menghalau haiwan perosak ini? Silap hari bulan kalau tidak dicegah boleh membawa maut. 1. Daun Pandan Daun pandan bertindak sebagai agen pewangi semula …

Read More »