Home / Sihat

Sihat

6 Sebab Semua Wanita Mesti Buat Ujian Pap Smear. Jangan Mengelat!

masalah faraj berbau

“Alamak, doktor suruh aku buat ujian pap smear minggu depan. Baru lepas bersalin dah nak kena buat ujian pap smear lepas bersalin ke? Dengar-dengar macam ngeri pula. Malu pun ada juga. Sakit tak agaknya ya?” Menurut sumber yang ditulis oleh Dr Shepherd melalui The New Era, setiap 1 minit seorang wanita di dunia …

Read More »

10 Petua Mencegah Rambut Beruban Sebelum Waktunya

“Biar betul aku ada uban? Aku muda lagi kot, baru 26 tahun. Takkan muda-muda macam ni dah ada uban. Banyak pulak tu. Nanti orang ingat aku dah tahap makcik-makcik sebab dah beruban. Aduhai, apa petua mencegah rambut beruban ni ya, nak kena praktikkan sekarang juga!” Anda bukan keseorangan! Satu pertiga …

Read More »

5 Petua Semulajadi Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut (HFMD)

“Ish, apa nak buat dengan bintik-bintik kat kaki dan tangan si anak ni? Habis digaru-garu makin teruk jadinya. Kasihan betul asyik meragam. Mulut pula ada ulser. Mesti pedih sampai tak lalu makan. Hmm.. Mungkin boleh amalkan petua semulajadi untuk rawatan penyakit kaki tangan dan mulut ni. Mesti ada kawan-kawan yang berpengalaman.” …

Read More »

8 Cara Hilangkan Double Chin Dengan Senaman Mudah

cara hilangkan double chin

“Oh tidak, biar betul! Bila pulak aku ada double chin ni? Aik, berat badan tak naik pun… ‘Confirm’ kena cari cara hilangkan double chin. Mana aku nak letak muka kalau orang kata aku gemuk. Arghh!” Siapa kata perlu diet secara ekstrim untuk hilangkan lemak di bawah dagu atau double chin? Tak perlu. Sebenarnya …

Read More »

7 Rahsia Penjagaan Kulit Supaya Nampak 10 Tahun Lebih Muda

cara atasi kulit kering

“Aduhai, baru masuk ‘3 series’ ni mulalah ada garisan halus sana sini. Dah nampak tualah… Apa nak buat ni?” Penjagaan muka amat dititik beratkan terutamanya oleh golongan wanita. Jadi, masalah seperti kulit kering amat merisaukan dan menjadi punca masalah lain seperti jerawat dan mengelupas. Selain itu, kulit kering membuatkan empunya …

Read More »

11 Makanan Menaikkan Berat Badan Secara Sihat, Sesuai Untuk Semua

makanan menaikkan berat badan

“Malas betul lah nak pergi ‘reunion’ dengan kawan sekolah menengah bulan depan. Mesti aku jadi bahan usikan sebab kurus ‘cekeding’ aja macam zaman sekolah dulu. Ingat aku tak cuba ke nak gemuk, dah macam-macam cara dicuba. Tak dapat gemuk, berisi sikit pun jadilah. Apalah agaknya makanan menaikkan berat badan yang betul-betul …

Read More »

Jangan Panik! Cuba 7 Petua Ini Bila Anak Tercekik Tulang Ikan

Petua tercekik tulang

“Adib, kan mak dah cakap awal-awal tadi makan ikan tu pelan-pelan. Kan dah tertelan tulang. Cepat minum air banyak-banyak, bagi tulang tu terkeluar bila kena air. Kalau tak keluar juga, kenalah mak ‘Google’ petua tercekik tulang.” Peritnya kalau tercekik tulang, sampai nak telan air liur pun rasa sakit. Itu yang dirasa …

Read More »

Tak Perlu Berlapar, 7 Makanan Ini Dapat Turunkan Berat Badan Dengan Cepat

makanan menurunkan berat badan

“Musim perayaan macam ini, susah betul nak kawal makan. Ada saja makanan yang sedap-sedap, undangan ‘open house’ sana sini. Takkan nak pergi dan tengok saja makanan tu. Apa jenis makanan menurunkan berat badan ya?” Walaupun baru lepas berpuasa selama sebulan, memang susah nak kekalkan momentum diet apabila dihidangkan pelbagai makanan yang …

Read More »

9 Cara Hilangkan Gatal Badan Dengan Pantas Dan Semulajadi

cara hilangkan gatal

“Ish kenapa rasa miang je badan aku ni. Dari tadi asyik menggaru sampai merah-merah dah satu badan. Nak letak krim ke minyak, apa cara hilangkan gatal badan ni? Kalau mandi ni ‘sure’ pedih satu badan” Memang syok bila menggaru pada bahagian yang gatal, tetapi lepas itu kulit menjadi kemerahan, melecet dan luka. Aduhai sakitnya! …

Read More »

5 Cara Bezakan Penyakit Difteria Dengan Tonsil Biasa

Dalam minggu ini, negara kita digemparkan dengan penyakit difteria yang telah meragut nyawa 2 orang kanak-kanak di Melaka dan 7 kes disyaki lagi di Kedah. Ramai yang tidak tahu tentang difteria kerana ia telah sekian lama tidak muncul apabila rakyat Malaysia memulakan vaksin untuk mencegahnya. Kini, Kementerian Kesihatan Malaysia sedang mengambil …

Read More »