5 Petua Semulajadi Merawat Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut (HFMD)

“Ish, apa nak buat dengan bintik-bintik kat kaki dan tangan si anak ni? Habis digaru-garu makin teruk jadinya. Kasihan betul asyik meragam. Mulut pula ada ulser. Mesti pedih sampai tak lalu makan. Hmm.. Mungkin boleh amalkan petua semulajadi untuk rawatan penyakit kaki tangan dan mulut ni. Mesti ada kawan-kawan yang berpengalaman.” …

Read More »

7 Tips Membersihkan Rumah Secara Mesra Alam. Mudah & Berkesan!

“Dah lama betul aku tak kemas rumah. Bukan malas sebenarnya. Tapi, tangan aku ni sensitif dengan bahan pencuci, lagi-lagi yang kuat bahan kimia. Sebelum apa-apa, baik aku tanya Mak tips membersihkan rumah guna bahan semulajadi. Tak adalah rosak kulit tangan ni lagi.” Ya, kebanyakan sabun pencuci yang sedia ada di pasaran banyak mengandungi …

Read More »

7 Perangai ‘Annoying’ Anak Kecil Yang Sebenarnya Baik Untuk Mereka

“Tengok, dia buat hal dah… Dahlah tengah orang ramai ni nak meraung-raung pulak. ‘Annoying’ betul… Puas aku cuba tips dan cara atasi anak mengamuk. Tapi dia tak serik-serik. Bilalah dia nak faham agaknya?” Budak-budak ni memang kreatif, lebih-lebih lagi bab mengusik, mengamuk, dan buat orang rasa ‘annoying’. Bukannya mereka sengaja, tapi …

Read More »

10 Petua Hilangkan Rasa ‘Nervous’ Dalam Segala Hal

“Alamak dah nak dekat pukul 2pm. Ok dah start gabra ni tak pasal-pasal sejam lagi kena buat presentation masa meeting nanti. Dahlah aku ni ‘nervous’, memalukan sungguh. Mesti suara pun susah nak keluar. Aduh, ‘sure’ berpeluh-peluh aku dalam bilik ‘meeting’. Ni pun dah ‘panic attack’ ni. Cepatlah bagi cara hilangkan gemuruh, …

Read More »

9 Perkara Yang Buat Wanita Rasa Nak Berhenti Kerja. Nak Jaga Anak!

“Takde ‘mood’ betul nak pergi kerja. Dahlah Aiman baru baik demam. Risau betul memikirkan dia asyik merengek je. Rasa bersalahnya sebab tak mampu gembirakan si anak. Oh Tuhan, berikanlah kekuatan untuk aku bertahan… Rasa macam nak berhenti kerja untuk jaga anak. Senang cerita!” Bukan senang nak jadi ibu bekerjaya. Macam-macam halangan …

Read More »

10 Cabaran & Dugaan Semasa Bertunang

Zaman bertunang sebenarnya adalah fasa perkenalan dan persediaan bagi pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga. Dari segi agama Islam, bertunang disebut ‘khitbah’ dalam bahasa Arab yang bermaksud permulaan kepada pernikahan yang merujuk kepada proses ‘melamar’ seseorang wanita oleh pihak lelaki. Rata-rata alim ulama menyatakan bahawa hukum bertunang adalah harus, namun …

Read More »

Bila Sudah ‘Sah’ Nanti, Ini 5 Cara Menggoda Suami

Cara menggoda suami

[infobox] Nota: Artikel dan tips berikut adalah dari kiriman pembaca. Pada mulanya, beliau mempunyai masalah untuk menambat dan memikat hati suami. Namun, setelah beberapa kali mencuba dengan bersungguh-sungguh, beliau mendapat formula yang terbukti berkesan. Bagi mengekalkan jalan cerita dan originaliti, kami hanya buat ‘minor editing‘.[/infobox] Menggoda suami bukanlah satu perkara main-main. Nampak remeh, …

Read More »

7 Sebab Anda Susah Untuk Kurus Semula Lepas Bersalin

“Lambatnya nak muat semula baju dan seluar lama ni. Padahal ‘baby’ pun dah 6 bulan. Kenapalah susah nak ‘kempis’ balik ni. Nak kata makan banyak tak juga, senaman pun adalah buat sikit-sikit. Dah banyak tips kurus lepas bersalin aku ikut. Tak cukup lagi ke?” Bertenang, ini sebenarnya masalah yang paling biasa …

Read More »

7 Cara Menghilangkan Rasa ‘Jealous’ Yang Berlebihan

“Sayang, I call you tadi, kenapa tak jawab? I wassup pun you tak respon. Tapi i tengok kat wassup you, bukan main aktif jawab wassup orang lain. Cakap dengan I, siapa yang you wassup tadi? Jangan sampai ‘jeles’ I tahap meruncing, nanti you juga yang menyesal!” Cemburu itu tandanya sayang, …

Read More »

9 Cara Hias Bilik Tidur Yang Simple Tapi Awesome

“Dulu sebelum pindah rumah baru, aku dah plan nak buat dekorasi macam-macam, lagi-lagi dalam bilik tidur sendiri dengan anak-anak. Tapi bila dah pindah, satu plan pun tak menjadi. Sebab duit dah banyak guna untuk setelkan hal rumah. Nak deko pun bukan boleh buat sebarangan, semuanya perlu duit. Apa cara hias bilik …

Read More »

5 Kelebihan Acuan Silikon Berbanding Loyang Biasa

Penggunaan acuan silikon menjadi trend baru di dalam dunia masakan sejak kebelakangan ini. Ramai telah beralih kepada acuan jenis ini dalam proses pembuatan kek, muffin, puding dan kuih-muih. Terdapat beraneka jenis acuan silikon di pasaran dan didatangkan dengan warna yang menarik, agak terang serta beraneka bentuk yang memukau. Ianya mudah didapati …

Read More »

8 Tips Menjadi Menantu Kesayangan Bakal Mertua

“Rasa kekok nak balik kampung dan jumpa keluarga suami. Bukan apa, mereka anggap aku macam orang luar saja. Ish, tapi agaknya aku saja yang berprasangka. Tak boleh jadi, kena ada strategi dan cara memikat hati mertua. Nanti mesti boleh balik beraya dengan gembira.” Jika seseorang telah membuat  keputusan untuk berkahwin  …

Read More »

6 Teknik Study ‘Last Minute’ Setiap Pelajar Perlu Tahu

tips belajar last minute

“Aduhai macam mana ni, baru aje habis ‘paper’ petang tadi. Tak sempat nak bernafas, esok ada ‘paper’ lagi. Semput aku nak study ni, dahlah banyak belum ‘cover’. Nanti gelabah, satu pun tak masuk dalam otak. Ada tips belajar ‘last minute’ tak?” Memang gabra kalau tidak sempat hendak ‘cover’ semua silibus …

Read More »