7 Cara Mengambil Hati Lelaki Ego

ego lelaki

Kalau sebut sahaja mengenai ego, pastinya individu yang seringkali terpalit dengan sikap ini adalah insan yang bergelar lelaki. Ego atau dari pengertiannya yang bermaksud keras kepala serta merasa diri sentiasa betul. Ia adalah sangat sinonim dengan jantina lelaki. Pastinya ada sebab mengapa mereka mempunyai ego setinggi langit bukan? Mengapa ego …

Read More »

6 Cara Ajar Anak Menulis Dengan Seronok, ‘Confirm’ Tak Bosan

cara ajar anak menulis

“Asyik bermain je. Nampaknya anak aku tak ada minat langsung nak menulis. Dah macam-macam buku aku beli. Bukannya yang murah, siap ada kartun kegemarannya. Apa lagi cara ajar anak menulis dengan seronok ya?” Walaupun anak anda akan belajar menulis semasa berada di sekolah, anda masih boleh memperkenalkannya dengan beberapa aktiviti untuk mengasah …

Read More »

6 Perkara Yang Akan Menambah Kesakitan Semasa Bersalin

“Aduh, fobia sungguh nak menunggu hari ni. Nak kena buat apa ya nak kurangkan sakit bersalin normal? Orang kata anak pertama memang makan masa berjam-jam dalam ‘labour room’. Ish, mesti sakit ni…” Sakit bersalin mungkin sesuatu yang amat kita geruni, lebih-lebih lagi sewaktu menunggu kehadiran anak pertama. Macam-macam perkara yang dilakukan …

Read More »

19 Sifat Yang Perlu Ada Pada Bakal Suami Anda

Wahai semua lelaki, adakah anda memiliki sifat suami idaman setiap wanita? Tidak kisahlah sama ada anda sudah beristeri, bakal bernikah, atau belum mempunyai calon, kita sentiasa boleh memperbaiki diri dan cuba untuk mengukuhkan hubungan dengan isteri. Berikut adalah sifat-sifat suami idaman yang diulas daripada Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah. 1. Pasang Niat Pasang …

Read More »

9 Tanda Lelaki Tidak Mencintai Kita Lagi

“Ishh frust betullah dengan Johan ni. Dah lebih 5 tahun kenal dan berkasih, tapi sampai sekarang dia tak pernah mention nak bertunang untuk rapatkan perhubungan, apatah lagi nak kahwin. Bila tanya asyik tak ready, tak ready!” Memang impian setiap pasangan mengharapkan perhubungan yang dibina berakhir ke jinjang perkahwinan. Namun, tak semua …

Read More »

8 Tanda Anak Anda Terlalu Manja, Tak Boleh Biarkan!

tanda anak terlalu manja

“Adui, buat perangai sungguh si Aira ni. Bila ditegur makin lantang suaranya. Nanti nak bagitahu Papa. Anak terlalu manja sangat ni, kena buat sesuatu.” Sebagai ibu bapa, memang lazimnya kita dianugerahkan dengan sifat melindungi dan memenuhi kehendak si anak, lebih-lebih lagi anak yang masih kecil. Ini kerana, kita mengangap mereka masih …

Read More »

8 Cara Hilangkan Double Chin Dengan Senaman Mudah

cara hilangkan double chin

“Oh tidak, biar betul! Bila pulak aku ada double chin ni? Aik, berat badan tak naik pun… ‘Confirm’ kena cari cara hilangkan double chin. Mana aku nak letak muka kalau orang kata aku gemuk. Arghh!” Siapa kata perlu diet secara ekstrim untuk hilangkan lemak di bawah dagu atau double chin? Tak perlu. Sebenarnya …

Read More »

Senarai Kraf DIY Handmade & Busy Book Seluruh Malaysia

‘Quiet book’, ‘Busy book’, ‘Soft book’, adalah nama yang biasa digunakan untuk menerangkan tentang buku istimewa ini. Seperti gelaran di atas, buku ini bertujuan menarik minat anak-anak beraktiviti sambil menggalakkan pemikiran kreatif. Ramai ibu bapa yang menggemarinya kerana ia boleh ‘menyibukkan’ anak buat beberapa ketika. Buku ini adalah salah satu alternatif …

Read More »

7 Kebaikan & Keburukan Kahwin Muda

Kahwin muda itu indah

Jangan salah anggap, kahwin muda itu maksudnya kahwin awal. Bukannya kahwin perempuan muda! Ramai pasangan muda yang takut nak berkahwin awal. Yang dah berusia pula takut sebab belum kahwin-kahwin. Pokoknya sekarang, selagi jodoh belum sampai, maka belumlah kahwinnya. Tapi bagi yang dah cukup syarat, mampu dan merancang untuk berumahtangga di …

Read More »

3 Tips Memasak Untuk Ibu Bekerja Dari Sheila Rusly

Siapa yang tak kenal dengan Sheila Rusly, seorang pelakon dan pengarah yang sangat aktif dengan aktiviti memasak. Ia terbukti menerusi rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan yang sangat popular sepanjang bulan Ramadhan. Selain itu, pelbagai idea dan resipi masakan yang diketengahkan menerusi fanpage Resepi Sheila Rusly menjadikan beliau salah satu ikon masakan yang …

Read More »

7 Perkara Tentang Encik Suami Yang Patut Dirahsiakan Oleh Isteri

punca suami curang

“Ish, Sheila telefon lagi. Nak ajak aku bergosiplah tu. Tak pun, dia nak buka cerita sedih punca suami curang dengan perempuan lain. Aduh, rasa bersalah pula kalau tak layan.” Sebagai wanita, kita memang suka bercerita dan meluahkan perasaan. Lebih-lebih lagi kalau jumpa ‘geng’ yang memang ‘satu kepala’. Semua benda diceritakan, sampai …

Read More »

9 Ciri-ciri Lelaki Yang Perempuan Suka

Tanda suami bahagia

Dalam dunia yang dipenuhi perhubungan sementara, kecurangan, dan mentaliti “Touch n Go”, adalah mudah untuk menjadi keras hati terhadap kaedah dan suasana percintaan kini. Sebagai wanita, kita kena bersedia untuk menghadapi yang terburuk, meneruskan dengan sifat berjaga-jaga yang tinggi dalam beberapa bulan pertama, kerana gusar menjadi mangsa keadaan dan tipu …

Read More »

10 Tanda Bayi Sedang Tumbuh Gigi. Asyik Meragam!

tanda bayi tumbuh gigi

“Eh, asyik menangis je dari tadi. Serba tak kena dibuatnya. Ini tanda bayi tumbuh gigi ke? Macam awal sangat pula sebab Aisy baru 3 bulan.” Rata-rata, bayi akan mula tumbuh gigi pertamanya sekitar usia 6 bulan. Ada yang awal, ada yang lambat. Itu normal. Namun, simptomnya mungkin akan berlaku lebih awal …

Read More »