Home / Hospital / Pengalaman Bersalin Di PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya)

Pengalaman Bersalin Di PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya)

Jenis Hospital: Separa Kerajaan, (Mempunyai bahagian swasta)

Alamat: 
Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM),
No 28, Lorong Universiti, Lembah Pantai,
50603 Kuala Lumpur

Nombor telefon: 603 7841 4188/ 4000

Laman web: www.ummc.edu.my

Email: ummc @ ummc.edu.my

Lokasi:

[flexiblemap address=”Pusat Perubatan Universiti Malaya” title=”Pusat Perubatan Universiti Malaya”] [infobox title=’Tentang Pusat Perubatan Universiti Malaya’]

 

images

 

UNIVERSITI MALAYA (Universiti Malaya), terletak di tengah-tengah kampus yang subur di sudut selatan-barat Kuala Lumpur, ibu negara dinamik dan sibuk di Malaysia.

Universiti Malaya pada mulanya ditubuhkan di Singapura pada tahun 1949 sebagai penyatuan kedua-dua institusi utama pendidikan tinggi di penjajahan Tanah Melayu dan Singapura, Raffles College dan King Edward VII College of Medicine untuk memenuhi keperluan tanah jajahan. Berikut kemerdekaan Tanah Melayu pada tahun 1957, dua bahagian autonomi universiti, satu di Singapura dan satu di Kuala Lumpur, telah ditubuhkan pada tahun 1959. Kerajaan Malaya menyatakan hasrat untuk menukar status bahagian Kuala Lumpur ke Universiti kebangsaan dan berikut undang-undang yang sesuai, Universiti Malaya telah ditubuhkan pada tahun 1962. Bahagian Singapura telah ditukar nama kepada Universiti Singapura.

Pada tahun 1961, Lembaga Pendidikan, Universiti Malaya telah mencadangkan bahawa sebuah institusi perubatan ditubuhkan untuk menampung kekurangan doktor perubatan di Malaya pada yang disetkan Fakulti Perubatan pertama di Malaysia ditubuhkan di Universiti Malaya pada tahun 1963. Arahan bermula pada tahun 1964 dengan kumpulan pertama pelajar.

Pada 5 Ogos 1968, Pusat Perubatan Universiti Malaya baru pukulan (PPUM) telah dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung, Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung Tuanku Ismail Nasarudin Shah Ibni Sultan Zainal Alharmahum Abidin.

Universiti motto, “Ilmu Punca Kemajuan” (Ilmu adalah Kunci Kejayaan) dan PPUM dan Fakulti Perubatan terus berusaha untuk yang terbaik daripada kemampuan untuk hidup sehingga ideal ini. Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) adalah salah satu organisasi di Kementerian Pengajian Tinggi. Objektif utama PPUM adalah perkhidmatan kesihatan, pembelajaran dan penyelidikan.

PPUM berusaha untuk menyediakan perkhidmatan yang terbaik dan rawatan. Usaha-usaha yang yang dijalankan adalah untuk memberikan perkhidmatan perubatan, pembelajaran dan penyelidikan dengan kecekapan yang terbaik kepada pelanggan kami.

[/infobox]

 

1. KOS / HARGA BILIK

Check-up RM20+ untuk setiap kali lawatan

Kos untuk ‘private wing’ adalah berbeza. Rujuk Pusat Pakar UM atau UMSC (Univerisity Malaya Specialist Centre)

1. KOS BERSALIN

Bersalin normal : RM1,000+ (Anggaran)

Bersalin pembedahan : RM2,000+ (Anggaran)

*Tempahan RM500

*Menerima GL (Guarantee Letter daripada pegawai kerajaan)

 

2. PAKEJ

Tiada info

 

3. BILANGAN KATIL

70 (setiap bilik 4 katil – bagi wad biasa)

 

4. SERVIS DAN FASILITI

  • 1 bilik, 4 katil – Ruang yang luas dan selesa
  • 1 bilik air
  • Almari
  • Makanan Percuma (termasuk caj bilik)

5. SENARAI DOKTOR PAKAR        

  • Dr Aizura Syafinaz Ahmad Adlan
  • Associate Professor Dr Khong Su-Yen
  • Professor Dr Tan Peng Chiong

 

Pengalaman Bersalin di PPUM, 2012-2015

Rata-rata, ramai yang berpuas hati dengan kemudahan bersalin di PPUM kerana hospital ini menawarkan keselesaan dan fasiliti yang baru serta moden dengan kos yang sangat minima.

Salah seorang daripada penulis kami sendiri berpengalaman melahirkan bayi di PPUM pada tahun 2012. Ikuti pengalamannya:

“Kami sangat bersyukur kerana segala urusan berjalan dengan lancar. Malah, saya amat kagum dengan doktornya yang memberitahu saya tanpa disoal, “Puan, walaupun ada darah yang keluar dari air ketuban, Puan masih boleh solat ya.” Saya amat menghargai info tersebut kerana saya agak confuse waktu itu. Maklumlah, first time kan. Mereka juga menghidangkan makanan yang sedap-sedap. Bertuah badan!

Seperkara lagi, jika anda mempunyai anak yang lebih besar, mereka boleh menunggu di taman permainan (indoor) yang terdapat sekitar klinik ibu dan anak. Lawatan pemeriksaan akan menjadi lebih mudah dan seronok. Kemesraan staf juga membuatkan saya rasa seperti sebuah keluarga sepanjang berada di sana.

Walaubagaimanapun, mungkin pihak hospital ini tidak dapat memenuhi permintaan yang begitu tinggi dari semasa ke semasa. Oleh itu, pastikan anda membuat tempahan dan pengesahan dari pihak hospital untuk memudahkan proses bersalin kelak.”

Antara pengalaman lain dari blogger boleh dibaca pada pautan berikut:

  1. Baca lebih lanjut di blog beliau – Puan Lynda, Februari 2014

“Lebih kurang jam 9, panggil encik hubby masuk wad semula untuk bertemu sebelum ke dewan bedah..Masa ni..hati berdebar..bercampur baur..sedih..takut tapi tenangkan diri..tengok encik hubby pun tenang so pujuk hati supaya jangan panik nanti BP naik..ditolak masuk dewan bedah..disiapkan untuk pembedahan..dikelilingi Anest dan staf dewan bedah yang memang successful dan helpful..Salute untuk dorang sebab sentiasa di sisi saya memberi semangat..Special thanx untuk Dr Ronny Ikmal (my Anest) dan Dr Ang..dan seorg doctor anest Africa (muslim)..Tempoh di dewan bedah lama..Qhalif dilahirkan tepat jam 10.19 pagi tapi sy dalam pemulihan sehingga lebih kurang jam 1 tengah hari..Next post kita cerita kenapa..”

2. Baca lebih lanjut di blog beliau – Puan Liyana, Disember 2014

“Ok..overall nak buat conclusion..bersalin dekat PPUM sangat best sebab environment macam private tapi kita bayar murah. Accomodation semua sangat sangat puas hati. Even my mum cakap macam Columbia Asia dah wadnya. Tapi lagi cantik. padahal half private je PPUM ni.Servis nak kata tip top tu tak la tip top..since we pay less..so tak expect la layanan macam VIP kan.Nurse & doktor sangat-sangat ok even though ada jugak certain yang sometimes agak meninggi suara..tapi sangat jarang la nak jumpa. Ada la sekali tu agak bengang dengan sorang nurse ni sebab asyik paksa pergi dengar talk penjagaan baby…”

Bagaimana dengan anda?

Pernah bersalin di PPUM? Jika pernah, kongsikan pengalaman bersalin anda di ruangan komen di bawah. Bukannya apa, sedikit sebanyak dapat memberikan sedikit maklumat, panduan dan manfaat untuk bakal ibu yang lain!

 

 

About admin

6 comments

  1. saya bersalin 29 ogos 2015 secara pembedahan… sempat merasa bertarung dekat labor room selama 8jam sebelum ditolak ke operation room.. servis ok, tp ada 2 yang saya kurang puas hati.. first, doktor pelatih ramai kat labor room dan soal soalan yang sama, padahal sebelum2 tu dh ada yang soal.. second, makanan yang dihantar terlalu awal diorang kutip balik.. dalam keadaan baby menangis, luka pembedahan pun tengah sakit sangat, kadang2 x sempat makan.. tp saya sangat puas hati dgn layanan nurse dan doktor kat ppum..facilities pun bagus..

  2. Sekarang anak saya dah 5 tahun. Special thanks to Dr Aizura Syafinaz Ahmad Adlan. Since my first pregnancy(gugur) dan yg kedua saya ada masalah fibroid. Setiap kali appointment saya akan diberitahu info2 yang sgt penting untuk penjagaan bayi dlm kandungan. Alhamdulillah sept 2011 anak saya dilahirkan secara pembedahan. Walaupun bukan waktu oncall, Dr Aizura dtg jam 10pm rasanya bila diberitahu saya sudah lemah. Hasil kerja beliau juga sgt cermat n kemas. Kagum hingga kini, parut pembedahan sgt minimal. Sgt cantik. Next pregnancy semestinya beliau juga! Tq Dr Aizura! Tq PPUM n semua other doc n all nurses n staff

  3. sy bersalin di PPUM tuk anak yg kedua.memilih disini kerana folow kawan2 yg dah bersalin disini.diorg kata ok selesa tp bayaran xsemahal spital private.anak 1st sy operate di spital private di shah alam.so yg 2nd pun operate juga hehe.walau doc de mnta sy cuba tuk normal demi berfikir risiko lain sy pilih ceaser jela.so sy kira serah diri je sbb dh book date bersalin.doc kata xmau anak 1pasukan bola ke?xpe kata saya nnt cucu sy insyaallah ramai hehe.layanan diorg best.friendly.sepanjg sy 3D2N at sana.makanan ok sume ade rasa.menu bole pilih.nurse sume ok.ari 1st after operate biasala after bius ilg erm phm2 jela.tuk jg baby mmg 1st day xbole la.sbb nk gerak pun pyh.nurse yg jg baby sy.pg ari ke 2 br dia bw
    pd sy.2nd day mlm pun nurse tlg tdokn lena spnjg mlm
    at sne.kira beruntungla gak sy dpt nurse yg bertugas jg
    bilik sy tu yg siang n mlm sume terbaik.ramah.kalau kita baik ngn org insyaallah org akn layan kita sama..syukur pd allah sy dipermudahkn sgalaye disana.kira sepnjg waktu sy bersalin dr yg anak 1st hingga ke 2 alhamdulillah sume sy dpt layanan yg baik dan bole dijadikan kngan manis spnjg bersalin.PPUM mmg tpt cntik selesa dan terbaik.

  4. saya bersalin anak first di PPUM, checkup biasa di klinik gov, so bila decide nak bersalin di PPUM terus kena checkup kat sana. first checkup dh 36weeks terus kena masuk labour room sbb bp tinggi, masa tu risau sgt takut kena operate. Tp alhamdulillah semua nurse dan doc asyik minta untuk fikirkan normal je. so, pagi masuk labour room, ptg kena induce, mlm terus bersalin normal, esok tghari terus balik. alhamdulillah semua di permudahkan. Bila teringat waktu bersalin mmg sgt gembira. layanan doc & nurse yang baik dan tempat yang cantik dan selesa. Moga anak no.2 yang bakal lahir ni pun di permudahkan. amin.

    • boleh bgtau..apa prosuder atau syarat2 utk bersalin kt ppum? brp kos? sy skrg preggy twin…tgh survey nk brslin kt mn ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *