By Road To Malaysia
Dengan ahli keluarga seramai 6 orang, mereka menetap di United Kingdom (UK) sejak 1999. Ketua keluarga ini, Jamalullail Ismail berkata, dia melakukan ini bukan mencipta nama. Mereka ingin meraih pengalaman dan memberi inspirasi pada orang lain.
Ini peta perjalanan mereka

Menurut Sabeera J:
Pada 13 Julai 2013, keluarga saya dan saya mengambil satu perjalanan untuk melancong dari UK ke Malaysia menaiki motorhome. Kami akhirnya menjadi 155 hari di jalan raya sepanjang 27 negara. Ia adalah salah satu perkara yang paling gila yang pernah kami lakukan. Saya sebagai jurugambar sepanjang perjalanan, tidak pernah terfikir saya akan berjaya menghasilkan dan menyiapkan video ini. Maaf jika ada kekurangan kerana saya kurang kemahiran dalam filmography.
Mudah-mudahan saya akan dapat memberi tumpuan yang lebih pada penggambaran video dalam perjalanan masa depan saya.
Ini gambar caravan motorhome mereka:

Ini kompilasi video oleh Sabeera J:
Ini ada video tambahan, ehsan TV3.
Berikut ialah video hasil temuduga dengan Jamalullail Ismail, ehsan TV9.
Keratan akhbar terbaru, mereka bakal meninggalkan Malaysia untuk kembali ke United Kingdom dalam masa terdekat. Kami doakan agar semuanya selamat.

[infobox title=’Tentang By Road To Malaysia’]
Facebook: facebook.com/byroadtomalaysia
Blog: byroadtomalaysia.blogspot.com
Web: byroadtomalaysia.com
Twitter: twitter.com/byroad2malaysia
[/infobox]
wow. mcm best je jelajah jauh2. Rasa mcm nak buat tp kekangan masa, kewangan n kerja.. hmmm
Pea Joe
blh djadikan inspirasi..blh dptkn contact no saudara En Jamalullail..Jazak Allah Khairan..
Dia pernah datang tempat aku kasi talk dulu…
pengalaman memang best
nak tanya tuan jika nak sewa motorhome ini berapa ..?saya kini sedang mencari sebuah motorhome untuk menjayakan siri kokumentari kami sebanyak 11 buah negeri disemenanjung malaysia nak guna 35 hri