3 Cara Memutihkan Gigi, Ikut Petua Tradisional!

Cara Memutihkan Gigi Dengan Mudah!

Senyuman amat penting terhadap keperibadian seseorang. Melalui senyuman banyak yang kita dapat tafsirkan. Malah dalam agama kita sendiri, amat menggalakkan kita untuk memberikan senyum. Bak kata orang, senyum itu umpama satu sedekah.

Tetapi jika senyuman kita disertakan dengan gigi yang kuning dan berkarat, sudah tentu orang akan menjauhkan diri kerana fikir kita seorang yang tidak mementingkan kebersihan! Ramai yang mahu gigi putih, tetapi tidak tahu cara memutihkan gigi!

Sebenarnya gigi kuning selalunya adalah disebabkan oleh faktor genetik. Berbanding dengan gigi yang berkarat sudah tentu dikaitkan dengan merokok, makanan harian yang kita makan serta kafein. Rawatan di klinik gigi memang banyak menyediakan perkhidmatan memutihkan gigi tetapi kosnya

agak mahal serta mungkin tidak serasi. Apa kata kita cuba cara semulajadi?

Terdapat beberapa petua atau rahsia menggunakan buah-buahan yang mungkin dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini.

1. Buah Strawberi

strawberry memutihkan gigi
Strawberry antara cara memutihkan gigi

Lumatkan sebiji strawberi dan tonyoh ke gigi anda (ada juga yang mengatakan campur sedikit dengan baking soda). Biarkan seketika dalam 3-5 minit dan kemudian bilas sehingga bersih. Rawatan ini hanya disyorkan dibuat sekali seminggu kerana kandungan asidnya boleh merosakkan enamel gigi anda jika terlebih menggunakannya.

2. Buah pinang

buah pinang memutihkan gigi
Buah pinang memutihkan gigi

Hanya perlu ambil buah pinang yang sudah kering dan kacip sehingga halus. Kemudian bakar sehingga menjadi arang . Gosokkan pada gigi dan biar seketika . Kemudian kumur hingga bersih .

3. Buah Oren

kulit oren memutihkan gigi
Kulit oren memutihkan gigi

Sebenarnya kulit oren atau lemon boleh digunakan untuk memutihkan gigi. Hanya dengan menggosok kulit oren atau lemon tersebut pada gigi, Insyallah gigi akan putih bersinar. Jadi selepas makan buah oren nanti jangan dibuang terus kulitnya ya!

Hasil yang diperolehi mungkin berbeza bagi setiap individu. Apa yang penting kita mencuba kerana dengan menggunakan bahan semulajadi kita akan lebih yakin tentang bahan kandungannya dan kosnya yang agak berpatutan. Bagaimana pula anda memutihkan gigi? Kongsikan rahsia serta petua bersama kami di ruangan komen.

Bagi anda yang ingin mencuba petua di atas, selamat mencuba!

Sumber : Health, College Fashion

13 thoughts on “3 Cara Memutihkan Gigi, Ikut Petua Tradisional!”

  1. Assalamualaikum… Ana ni pakai Topup Digi, boleh tukar yang Digi ke……..? kalau dapat hadiah visiting blog tu…..?hehehe..

    Reply

Leave a Comment