5 Cara Mengatasi Kulit Kusam, Cantik Bagai Baru Lepas SPM

“Eh, apasal aku tengok kau lain macam je sejak akhir-akhir ni. Dulu nampak berseri-seri tapi sekarang nampak kusam dan lesu. Nampak kering sangat. Berjerawat pulak tu. Kau ada masalah ke?”

Memang kadang-kadang kita sangkakan kulit kita normal dan tiada masalah namun berbeza pula pandangan orang lain. Lebih-lebih lagi ketika hamil dan ada juga yang nampak kusam selepas bersalin.

Apakah impak akibat daripada kulit kusam?

Kulit kusam boleh menjejaskan penampilan seseorang sehingga mengganggu tahap keyakinan diri. Terasa diri serba kekurangan dan malu berada dalam kelompok yang ramai. Memang rasa down sangat!

Jadi, apakah yang harus dilakukan untuk atasi kulit kusam?

1. Guna pelembap

Amalkan menyapu pelembap kulit setiap hari. Memandangkan banyak produk pelembap di pasaran, disarankan agar berjumpa pakar kulit terlebih dahulu sebelum memilih yang sesuai dengan anda.

2. Ambil makanan mengandungi Beta karoten

Buah-buahan dan sayur-sayuran misalnya mengandungi Beta karoten iaitu sejenis mineral antioksidan yang mempercepatkan proses kelembapan kulit. Apa lagi, jom makan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Dalam masa sama, ia membuang toksin dalam badan dan mengembalikan seri kulit kusam.

3. Minum air 8 gelas sehari

Kurang air dalam badan menyebabkan kulit jadi kering dan nampak tidak bermaya menjadikan anda tampil tua daripada usia. Latih diri minum air 8 gelas sehari untuk membantu mengekalkan kelembapan kulit.

4. Jom bersenam

Apabila bersenam, peluh yang keluar membawa sekali toksin dalam badan. Bukan sahaja menukar kulit kusam kepada lebih segar malah tubuh badan kembali bertenaga. Tahap konfiden anda juga pasti meningkat.

5. Tambah suplemen

Kekurangan masa mendapatkan makanan seimbang boleh diatasi dengan mengambil suplemen yang lengkap untuk atasi kulit kusam. Suplemen ini akan menampung keperluan nutrisi yang diperlukan oleh badan.

Cara mengatasi kulit kusam
Foto Kredit: shape.com

Maaf, kami tidak ada cadangan apa-apa produk kulit kusam seperti pencuci muka atau masker di sini. Takut tidak menjadi, kami pula yang disalahkan. Boleh tanya kawan-kawan yang sudah guna.

Selamat mencuba tips yang kami berikan ini! Kalau ada petua lain, kongsikan dengan kami di ruangan komen.

2 thoughts on “5 Cara Mengatasi Kulit Kusam, Cantik Bagai Baru Lepas SPM”

Leave a Comment