Gaji Fresh Graduate RM2,500 Rendah. Graduan Mahu Gaji Basic RM3,500!

Gaji Fresh Graduate

Hari ini, 7 Oktober 2014, kita dikejutkan dengan berita tentang isu gaji ‘fresh graduate’ dari akhbar Bahasa Inggeris, The Star. Berita ini menjadi berita popular di halaman thestar.com.my dari pagi hingga ke malam. Sebahagian para akademik mengatakan gaji RM2,500 itu lebih dari cukup.

Namun, kajian pada ‘fresh graduate’ itu sendiri mengatakan RM2,500 itu tidak cukup. Malahan ada yang kata ‘gaji basic’¬†perlu RM3,500 hingga RM6,000. ¬†Boleh baca berita penuh dalam Bahasa Inggeris itu di sini.

Bagi yang selesa dengan Bahasa Malaysia, ikuti berita penuh yang diterjemah dari Bahasa Inggeris.

Gaji permulaan RM2,500 untuk ‘fresh graduate’ atau graduan yang baru sahaja memasuki dunia pekerjaan adalah memadai. Namun dengan syarat, selagi mereka menguruskan kewangan mereka dengan baik dan hidup mengikut kemampuan mereka.

Pakar ekonomi dan pengurusan kewangan berkata gaji ini boleh dianggap munasabah memandangkan ‘fresh graduate’ tidak mempunyai kemahiran atau pengalaman. Mereka juga perlu tahu yang majikan sebenarnya mengambil risiko bila mengambil mereka bekerja.

Ketua bahagian pendidikan daripada Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), Mohd Adnan Anan Abdullah jika gaji sebanyak mana sekalipun, kalau boros, ia tidak akan mencukupi.

“Gaji cukup atau tidak adalah bergantung pada individu itu sendiri. Katakanlah di Kuala Lumpur, jika seseorang makan di luar setiap hari ia boleh mencecah sehingga RM30 sehari, dan perbelanjaan akan lebih besar jika seseorang mempunyai tabiat seperti merokok”.

Selain itu, beliau menasihatkan mereka yang baru sahaja mula bekerja tidak harus terburu-buru membeli kemewahan seperti kereta. Mereka harus menstabilkan kedudukan kewangan mereka terlebih dahulu. “Memiliki sebuah kereta pada usia yang sangat muda memang ‘cool’ tetapi kita tidak harus lupa dengan kos pemilikan yang terlibat seperti bahan api, tol, bayaran letak kereta, penyelenggaraan dan perlindungan insurans. Semua ini, apabila dikumpulkan ia boleh menjadi besar.” katanya.

Satu kajian mengenai pencari kerja melalui portal pekerjaan tempatan mendapati bahawa pemegang ijazah merasakan gaji RM2,500 tidak mencukupi dengan 77 peratus daripada 2,062 responden tidak boleh menyimpan dan menabung selepas menghabiskan duit gaji pada keperluan asas.

Kira-kira 60 peratus daripada responden menjangkakan gaji permulaan RM3,500, manakala 30 peratus daripada mereka meminta RM6,500. Pada perspektif majikan, 66% berkata mereka bersedia untuk membayar antara RM2,500 dan RM2,800 bergantung kepada kelayakan.

Walau bagaimanapun, Mohd Adnan menafikan gaji RM2,500 tidak mencukupi untuk menyimpan. Cuba praktis simpan 10 peratus daripada pendapatan bulanan kerana ia adalah sebahagian daripada pengurusan kewangan yang baik.

“Penjimatan adalah penting, tetapi memerlukan disiplin kewangan yang sukar dan ketabahan, dan boleh dilakukan melalui unit amanah atau akaun bank berasingan. Selagi terdapat banyak duit dalam akaun bank yang tidak terusik, seseorang akan tergoda untuk berbelanja. Dengan itu simpanan mestilah sesuatu yang satu dipaksa untuk melakukan”, katanya.

Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia, Shamsuddin Bardan mengatakan yang gaji RM2,500 seperti dinyatakan boleh dianggap sebagai munasabah untuk graduan yang tidak mempunyai pengalaman dan hakikat bahawa majikan perlu menghabiskan untuk mengajar mereka pada tugas-tugas harian..

“Mereka harus sedar bahawa peluang pekerjaan adalah terhad dan jika mereka terlalu mendesak ingin gaji tinggi, mereka mungkin berakhir menjadi penganggur”.

“Oleh itu, ambil pandangan yang positif dan lihat lebih jauh dengan pekerjaan pertama kerana ia adalah satu peluang untuk mendapatkan pengetahuan. Selepas mendapat beberapa pengalaman mereka boleh ‘menguji pasaran’ di tempat-tempat lain. Tiada kewajipan bagi seseorang untuk tetap setia kepada majikan”.

Shamsuddin menambah bahawa jika mereka cemerlang, bersama-sama dengan kualiti tambahan seperti kemahiran komunikasi yang baik, jangan terkejut majikan sendiri memberi kenaikan gaji dalam masa yang singkat.

Majikan juga sedar bahawa mereka dengan mudah boleh kehilangan pekerja yang baik jika mereka tidak diberi ganjaran sewajarnya.

Seorang pensyarah ekonomi di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) Profesor Dr Shazali Abu Mansor berkongsi pandangan yang sama dengan Shamsuddin.

Prof Shazali berkata graduan perlu menganggap diri mereka sebagai masih menjalani latihan praktikal pada pekerjaan pertama mereka.

“Yang penting di sini ialah kesabaran. Jika semasa latihan praktikal anda, anda boleh sanggup menaiki bas, mengapa tidak melakukan perkara yang sama sekarang? Jangan berfikir bahawa sebaik sahaja anda mula bekerja anda hanya boleh lupa bagaimana anda hidup sebagai seorang pelajar yang menjalani latihan praktikal”.

Ahli jawatankuasa bagi kelompok ekonomi dan pengurusan Majlis Profesor Negara, Profesor Dr Samsinar Md Sidin berkata, pekerja yang lebih muda, terutama mereka yang tinggal di bandar-bandar, perlu berbelanja secara berhemah.

“Ada kalanya ia adalah lebih baik untuk menyewa bilik berhampiran tempat kerja, walaupun ia mungkin mahal adalah lebih baik daripada perjalanan dari jauh. Ini kerana ia juga dapat membantu untuk mengelakkan pembaziran masa dan tenaga”, katanya.

Pensyarah di fakulti ekonomi dan pentadbiran Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata ibu bapa boleh membantu dari segi kewangan di peringkat awal.

“Sebahagian daripada mereka yang baru menamatkan pengajian juga boleh melakukan kerja sambilan, termasuk melalui berniaga secara online. Namun mereka perlu memastikan pekerjaan utama mereka tidak terjejas. Jangan buang apa-apa peluang” katanya.

Sumber: Thestar.com.my

Leave a Comment