6 Jenis Makanan Kanak Kanak Yang Sihat. Cukup Sesuai & Berkhasiat. Pasti Digemari & Disukai!

Makanan Kanak Kanak 

Adalah amat penting untuk memasukkan makanan daripada semua kumpulan diet kanak-kanak agar mereka mendapat semua nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka. Teruskan membaca untuk mengetahui 7 jenis makanan yang anda mesti masukkan dalam diet anak anda.

Menggalakkan anak-anak untuk mempunyai gaya hidup yang sihat juga amat penting. Lebih-lebih lagi, zaman sekarang yang penuh dengan lambakan makanan rapu yang mudah dibeli. Secara asasnya, ibu-bapa perlu mengamalkan dan memperkenalkan makanan sihat dalam diet keluarga. Jangan pula makan makanan rapu yang popular zaman 90an.

Kanak-kanak memerlukan protein, karbohidrat, lemak, vitamin, dan mineral untuk membesar. Jika ada masa, boleh baca artikel kami sebelum ini yang membincangkan tips pemakanan yang sihat untuk kanak-kanak. Ini contoh makanan kanak kanak yang sesuai.

 

1. Buah-buahan

Campurkan buah bersama sayur

Buah-buahan membekalkan serat, vitamin dan mineral penting. Buah beri (seperti blueberry, raspberry, blackberry) adalah yang terbaik kerana ia melindungi daripada penyakit jantung, kencing manis, memperbaiki fungsi otak dan mengurangkan lemak yang tidak diingini.

Oren adalah sumber yang sangat baik untuk vitamin C. Campurkan buah-buahan yang berlainan warna dan membuat ‘smoothie‘ dalam mangkuk anak anda yang mempunyai warna yang menarik.

Namun, tidak perlu tampak seperti ‘Mat Salleh‘ sangat. Buah-buahan tropika juga amat bagus untuk anak kita. Buah-buahan tempatan seperti belimbing, pisang, tembikai dan lain-lain juga sesuai. Mana-mana buah-buahan adalah baik untuk anak anda.

2. Sayur-sayuran

7 Cara-cara Dan Tips Agar Anak Suka Makan Sayur

Cuba selitkan diet anak anda dengan sayuran. Tomato mempunyai ‘lycopene‘ yang melawan kanser. Untuk cara yang mudah, anda boleh menggunakan sos tomato dalam pasta atau bebola daging. Sayur kobis, brokoli dan lain-lain pula mempunyai phyconutrients, serat dan vitamin.

Anda boleh gaulkan salad ini dalam mangkuk anak anda bersama-sama dengan mayonnaise mengikut kesesuaian. Jika buat sandwic, tambahkan kentang manis. Anda juga boleh pertimbangkan bayam, yang penuh dengan vitamin dan zat besi, dan selasih, penuh dengan antioksidan.

Sekali lagi, nampak seperti ‘Mat Salleh’ sangat? Kalau tekak tak boleh masuk, ajarkan anak makan ulam-ulaman tempatan. Sedap juga!

 

3. Telur

Beli telur yang berkualiti, mahal sedikit tidak mengapa

Telur adalah sumber protein yang berkualiti tinggi, penuh dengan vitamin D dan antioksidan. Protein membantu dalam membina badan. Manakala vitamin D membantu tubuh untuk menyerap kalsium.

Antioksidan pula dapat membantu melindungi kulit daripada kerosakan UV. Telur walaupun dalam kuantiti yang sedikit, dapat mengisi perut anak anda jika diambil dalam sarapan pagi. Untuk vegetarian, tauhu adalah pengganti yang baik untuk telur.

 

4. Ikan

4 Tips Memilih Ikan Segar. Pilih, Beli & Simpan!
Foto Kredit: alumniuitm.org.my

Ikan adalah sumber protein yang baik dan omega-3 asid lemak yang membantu dalam meningkatkan perkembangan otak dan memberikan kuasa anti-radang. Salmon dan tuna adalah ikan yang sihat dan mesra kanak-kanak di antara banyak pilihan lain. Vegetarian boleh memilih makanan sihat yang lain untuk memenuhi protein dan omega-3 asid lemak keperluan.

Kalau ikan seperti di atas agak mahal, tukarkan dengan ikan tempatan yang lebih murah. Pergi ke pasar pada awal pagi untuk mendapatkan sumber protein yang segar!

5. Produk tenusu

Cuba berikan susu kambing

Protein sangat penting untuk pertumbuhan, dan kalsium, penting untuk tulang yang kuat dan gigi kanak-kanak. Yogurt mengandungi bakteria sihat yang meningkatkan imuniti dan membantu penghadaman.

Keju juga merupakan sumber yang ideal bagi protein. Sekali-sekala, letakkan keju dalam sandwic berserta salad anak-anak anda .

6. Kacang

atasi-lupa-makan-kacang

Kacang menyediakan protein, serat dan kalsium. Kacang adalah sumber zat besi yang berasaskan tumbuhan. Untuk meningkatkan penyerapan zat besi dalam badan anak-anak anda, boleh makan kacang dengan makanan yang kaya dengan vitamin C seperti jus lemon atau keledek (juga dipanggil ‘sweet potato’). Untuk lebih kreatif, boleh campurkan kacang dalam sayur-sayuran.

Mari kita ajar anak-anak kita untuk makan makanan yang sihat pada usia lebih awal. Maka akan menjadi lebih mudah untuk bagi mereka memahami kepentingan kesihatan dan pemakanan pada masa akan datang. Tidak akan timbul lagi soal anak cerewet makan dan asyik memilih makanan. Juga boleh baca tips picky eater dari MayoClinic.

Selepas baca apa makanan yang baik untuk anak-anak, baca pula makanan yang perlu dijauhkan dari kanak-kanak. Barulah sempurna!

Selamat mencuba!

5 thoughts on “6 Jenis Makanan Kanak Kanak Yang Sihat. Cukup Sesuai & Berkhasiat. Pasti Digemari & Disukai!”

Leave a Comment