Kafein – Hero Yang Dapat Melawan Rambut Gugur?

Penyelidikan terkini mengesahkan kafein terbukti berkesan dalam memerangi keguguran rambut

Kuala Lumpur, 19 Ogos 2015 – Dr. Adolf Klenk, seorang penyelidik terkemuka dari Jerman, telah memberi taklimat mengenai kafein dan kesannya terhadap kehilangan rambut kepada media di Kuala Lumpur baru baru ini. Dr. Klenk, yang kini menerajui bahagian Penyelidikan dan Pembangunan Dr. Kurt Wolff (Dr. Wolff Group), telah menjalankan penyelidikan yang meluas terhadap kesan kafein pada keguguran rambut.

Keguguran rambut pada lazimnya lebih terjadi di kalangan lelaki dan ianya semakin meningkat. Masalah yang paling kerap adalah corak kehilangan rambut di kalangan lelaki, yang menjejaskan berjuta-juta lelaki di seluruh dunia dan ianya merupakan sensitiviti kepada dihydrotestosterone (DHT, produk sampingan testosteron), yang membawa kepada rambut yang lebih halus, penyurutan garis rambut, dan akhirnya kulit kepala yang gondol. Fenomena ini boleh mendatangkan kesan buruk seperti kurang keyakinan diri.

Walau bagaimanapun, dengan kerja keras dan penyelidikan yang bertahun-tahun akhirnya Dr. Klenk, dengan kerjasama institusi-institusi penyelidikan Jerman dan klinik-klinik, telah menemui suatu cara untuk mengurangkan keguguran rambut lelaki. Penemuan ini mungkin akan mengejutkan orangramai kerana ia melibatkan kafein – bahan yang selalu dikaitkan dengan bahan penggalak/penentang rasa mengantuk dan tidak pernah dijangkakan mempunyai kesan sampingan yang baik untuk menentang keguguran rambut.

Kajian membuktikan bahawa kafein, apabila menembusi jauh ke dalam akar rambut, boleh melindungi rambut daripada kesan testosteron negatif dan keguguran rambut pra-matang.
“Semua orang pasti akan bersetuju, pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati, dan kafein menunjukkan bahawa ia boleh mengatasi keguguran rambut pra-matang dengan mengawal kesan negatif daripada dihydrotestosterone (DHT, produk sampingan testosteron) dalam akar rambut. Ia juga boleh melindungi akar rambut terhadap kehilangan rambut di kalangan lelaki dan membantu rambut untuk pertumbuhan yang sihat” kata Dr. Klenk.

Kajian yang dijalankan oleh Universiti of Jena mengesahkan bahawa kafein melindungi akar rambut daripada serangan testosteron dan memberikannya tenaga pertumbuhan yang diperlukan.

Dr. Klenk, yang kerap mengembara ke seluruh dunia untuk berkongsi pengetahuan dan kepakaran beliau, sering ditanya sama ada dengan meminum kopi boleh memberikan kesan yang diingini pada rambut: –

“Seseorang perlu mengambil antara 40 hingga 50 cawan kopi untuk menyediakan dos kafein yang diperlukan untuk peresapan sehingga ke akar rambut. Malah jika anda mampu minum yang banyak kopi, ia akan menjadi sangat toksik, kerana kafein adalah bahan seperti dadah dengan kesan serius apabila diambil dalam jumlah yang melampau” kata Dr. Klenk.

Turut hadir adalah Dr Ruban Nathan, seorang Pakar Perunding Dermatologi & Hair Surgeon untuk sama-sama berbincang; beliau merawat kes-kes kehilangan rambut corak pra-matang dan lelaki di Malaysia.

“Penularan masalah keguguran rambut di Malaysia semakin meningkat. Terdapat juga trend yang semakin meningkat yang di kalangan lelaki yang lebih muda usianya datang berjumpa bagi mendapatkan rawatan untuk masalah berkaitan keguguran rambut. Semakin ketara kini ialah jenis kes keguguran rambut masih sama; tetapi bezanya apabila umur pesakit saya adalah di kalangan yang masih muda! Biasanya faktor utama dalam permasalahan tersebut adalah sama ada dari Genetik, tekanan atau pemakanan yang tidak sihat”, kata Dr Ruban.

Tidak dapat dinafikan, keguguran rambut masih merupakan masalah yang semakin meningkat untuk lelaki. Sama ada ia adalah keguguran rambut pra-matang, garis rambut surut atau penipisan rambut, ramai lelaki berminat untuk mencari penawar kepada isu ini. Dengan penyelidikan meluas Dr. Wolff dan hasil yang terbukti, kafein terbukti boleh menjadi ‘wira’ dalam menangani masalah ini.

kafein-alpecin-shampoo

[infobox title=’Tentang Alpecin’]

alpecin-logo-small

Pada tahun 1930, Dr. Ogos Wolff dan Prof. Dr. C. Bruck mencipta Alpecin, cosmoceutical tonik pertama untuk rambut dan kulit kepala. Ia digabungkan dari bahan-bahan terbaik dan berkesan untuk kesihatan kulit kepala dalam satu formula kedokteran yang unik, dalam kategori rambut tonik dan produk kehilangan anti-rambut.

Jenama nama Alpecin berasal daripada perkataan Latin alopecia (rambut gugur). Hari ini, Alpecin diiktiraf di antara jenama terbaik Jerman. Ia adalah pemimpin pasaran dalam kategori anti kehilangan rambut (syampu dan tonik) di Jerman, Austria, Great Britain dan Switzerland

* * Sumber: Nielsen Jerman, Austria GB, Swisse: Anggaran, Kategori tidak ditakrifkan oleh syarikat penyelidikan pasaran

[/infobox]

 

Leave a Comment