5 Cadangan Makanan Untuk Orang Batuk & Sakit Tekak. Ikut Pantang Larang Ini!

Makanan Untuk Orang Batuk

Bila sakit tekak dan batuk, kita akan rasa tidak selesa. Semua makanan jadi tidak ada rasa apa-apa dan tidak sedap.

Jadi apa makanan untuk orang batuk? Ini cadangan kami:

1. Makanan dan buah-buahan yang mudah ditelan

Makan makanan yang mudah ditelan semasa sakit tekak seperti bubur ayam, buah yang lembut, sayur lembut, yogurt dan lain-lain. Contoh buah yang lembut ialah pisang dan betik.

2. Jauhi makanan yang keras

Elakkan memakan makanan yang keras dan rangup seperti keropok, buah epal atau kuih yang keras kerana tekak anda akan mudah terasa gatal dan menyebabkan anda batuk. Ini seterusnya akan meningkatkan keradangan pada tekak.

3. Jauhi makanan bergoreng

Makanan bergoreng juga tidak disarankan kerana ia juga keras. Masak sup atau rebus adalah lebih baik.

4. Jauhi makanan pedas

Makanan yang pedas, terlalu berempah/tinggi MSG, terlalu manis atau masam seperti jus buah oren, jeruk asam juga boleh melambatkan proses penyembuhan.

5. Jauhi makanan yang terlalu sejuk

Elak memakan makanan yang terlalu sejuk atau terlalu panas kerana ia akan mengganggu tekak anda. Pastikan makanan anda sejuk sedikit sebelum memakannya.

Aiskrim atau air sejuk pula sebenarnya boleh melegakan tekak asalkan tidak terlalu sejuk atau tidak terlalu manis. Sup ayam atau minuman yang suam juga boleh melegakan dan mengurangkan keradangan pada tekak

Akhir kata

Makanan untuk orang batuk
Foto Kredit: newhealthguide.org

Mohon anda cuba cadangan makanan yang diberikan dan jaga pantang larang ini untuk cepat sembuh dari batuk dan sakit tekak. Jika masih tidak berkurang, sila berjumpa doktor!

 

1 thought on “5 Cadangan Makanan Untuk Orang Batuk & Sakit Tekak. Ikut Pantang Larang Ini!”

  1. good info.saya nak tambah,make sure banyakkan minum air panas suam dan gaugle dengan air garam. Tekak akan rasa sangat2 lega.

    Reply

Leave a Comment