5 Panduan & Cara Simpan Susu Perahan Ibu. Mudahnya!

Susu ibu mengandungi spesifikasi biologi. Amaun nutrien yang tekandung di dalam susu ibu akan berubah-ubah mengikut keperluan tubuh badan bayi. Bakteria yang ada di persekitaran bayi dan ibu akan menyebabkan ibu menghasilkan antibodi untuk melawan bakteria tersebut.

Antibodi yang dihasilkan kemudiannya dipindahkan kepada bayi melalui proses penyusuan. Bayi yang menyusu susu ibu mempunyai kadar antibodi yang lebih tinggi daripada bayi yang menyusu susu formula.

BACA: 4 Tips & Panduan Ibu Bekerja Yang Menyusukan Anak, Cara Simpan Susu Ibu

Ya benar. Bayi berumur 0-6 bulan yang diberi susu ibu kurang berisiko mendapat penyakit kronik dan akut termasuk cirit-birit, jangkitan saluran pernafasan, jangkitan telinga, alahan dan sebagainya.

Label simpanan susu dengan tarikh
Label simpanan susu dengan tarikh

Memandangkan susu ibu merupakan makanan yang terbaik untuk bayi, cara penyimpanan susu tidak boleh diambil ringan. Tambahan pula susu ibu bersifat sensitif dan perlu pengurusan yang rapi sebelum, semasa dan selepas menyusu. Teruskan membaca entri ini untuk mengetahui cara penyimpanan susu yang betul.

BACA: 7 Tips Menambah Susu Badan Ibu Agar Banyak & Pekat

Susu perahan perlu dipastikan kebersihannya. Sebagai ibu, anda mesti sentiasa ingat untuk membersihkan tangan dan payudara anda sebelum memerah susu. Jika memerah susu menggunakan pam, pastikan pam yang akan digunakan itu sudah dicuci dan dikeringkan terlebih dahulu. Semasa memerah susu, anda seharusnya tidak melakukan perkara lain yang melibatkan sentuhan tangan yang boleh mendatangkan kotoran. Kemudian, semasa proses penyimpanan susu, pastikan botol yang digunakan untuk menyimpan susu berada dalam keadaan bersih. Jika menggunakan plastik, pastikan ianya baru. Plastik simpanan susu tidak boleh dikitar semula.

Simpan dan susun 'breast milk' elok-elok dalam peti sejuk
Simpan dan susun ‘breast milk’ elok-elok dalam peti sejuk

Terdapat beberapa tempat yang boleh djadikan sebagai stor menyimpan susu. Yang pertama ialah peti sejukbeku (deepfreezer). Peti sejukbeku ini dicipta hanya untuk bahan-bahan yang boleh atau perlu disimpan beku sahaja seperti daging, ayam, ikan, serta makanan beku yang lain. Susu perahan yang disimpan di dalam peti sejukbeku ini boleh bertahan selama lebih kurang 6 bulan.
Selain itu, peti ais juga boleh dijadikan tempat untuk menyimpan susu perahan. Lebih besar kapasiti muatan peti ais tersebut, lebih banyak susu yang boleh disimpan. Namun begitu, cara penyimpanan adalah berbeza mengikut jenis peti ais. Untuk peti ais satu pintu, susu perahan boleh bertahan selama lebih kurang 2 minggu di dalam peti sejukbeku yang biasanya di sebelah atas. Manakala jika peti ais anda mempunyai bahagian sejukbeku yang berasingan pintunya, susu perahan dapat disimpan Antara 3 hingga 4 bulan.

Jadual simpanan dan suhu untuk 'breast milk'
Jadual simpanan dan suhu untuk ‘breast milk’

Kepada ibu yang memerah susu di pejabat, anda boleh terus menyimpan susu perahan di dalam ‘cooler bag’ jika tiada peti ais di pejabat. Jangan risau kerana susu perahan yang disimpan di dalam ‘cooler bag’ yang terdapat pek ais akan bisa bertahan selama 24 jam. Walaubagaimanapun, tempoh yang ideal ialah lebih kurang 8 hingga 10 jam bergantung kepada keadaan pek ais anda. Ini adalah kerana pek ais yang semakin mencair akan berubah suhunya. Pek ais dicipta sesuai dengan purata waktu bekerja normal iaitu 8 jam. Jika anda sering bekerja lebih masa, letakkan pek ais lebih banyak dari biasa untuk mengekalkan suhu di dalam ‘cooler bag’ anda.

Simpanan untuk susu perahan sangat penting
Simpanan untuk susu perahan sangat penting

Susu yang baru diperah boleh bertahan selama 3 hingga 4 jam di dalam suhu bilik. Manakala susu beku yang sudah dicairkan di bahagian peti ais boleh disimpan selama 24 jam. Selepas memanaskan susu perahan, berikan kepada bayi anda terus atau dalam masa 3 jam selepas dipanaskan.

 

Keadaan susu Tempat menyimpan susu Tempoh simpanan
Susu perahan baru Suhu bilik 3-4 jam
Susu yang telah dipanaskan Suhu bilik 3 jam
Susu beku yang dicairkan Peti ais 24 jam
Susu perahan baru Peti ais 3 hari
Susu beku Peti ais satu pintu 2 minggu
Susu beku Peti ais pintu berasingan 3 hingga 4 bulan
Susu beku Peti sejukbeku 6 bulan
Susu perahan baru ‘Cooler bag’ dengan pek ais 8 hingga 10 jam

Selain daripada mengambil tahu perihal tempoh simpanan dan tempat menyimpan susu perahan, anda juga perlu menitikberatkan beberapa perkara di bawah dalam proses penyimpanan susu perahan.

  1. Letakkan susu perahan anda di bahagian paling dalam di dalam peti sejuk atau peti sejukbeku. Elakkan dari meletakkan susu perahan di bahagian pintu peti ais. Ini adalah untuk mengekalkan suhu susu tersebut.
  2. Hindari dari mencampurkan bahan basah anda yang lain seperti ayam, daging, ikan dan sebagainya dengan susu perahan. Bau dari bahan basah tersebut akan mempengaruhi susu perahan dan dikhuatiri tidak sedap dinikmati oleh bayi anda.
  3. Susu yang telah dicarikan tidak boleh dibekukan semula. Kualiti susu dan nutriennya kemungkinan akan berkurangan atau tiada lagi.
  4. Anda tidak seharusnya mencampurkan susu perahan dengan sewenang-wenangnya. Susu perahan hanya boleh dicampur jika diperah pada hari yang sama dan juga berada di dalam keadaan suhu yang sama sahaja. Susu yang telah disejukkan tidak boleh terus dicampur kepada susu yang baru diperah. Sejukkan suhu perahan yang kedua terlebih dahulu agar suhunya sama sebelum mencampurkan kedua-duanya.
  5. Gunakan botol atau plastik khas untuk menyimpan susu. Botol yang tidak diiktiraf sebagai botol menyimpan susu akan dikhuatiri mempengaruhi susu perahan.

Ibu yang menyusukan bayi perlu menetapkan di dalam minda bahawa susu ibu adalah susu terbaik yang tidak dapat dijual beli. Maka, ia perlu dijaga dan dipastikan kualitinya agar dapat diberikan kepada bayi dengan khasiatnya yang asal. Susu yang tinggi kualiti dan kekal nutriennya akan membantu tumbesaran bayi dengan lebih baik. Usahakanlah sedaya upaya agar susu yang diperah dan disimpan berada dalam keadaan yang selamat diminum oleh bayi anda.

Susu ibu baik untuk bayi
Susukan bayi dengan betul

Kerapkanlah bertanya dan membuat kajiselidik di dalam proses penyusuan bermula dari waktu hamil. Penyusuan susu ibu merangkumi skop yang luas dan perlu diketahui oleh setiap ibu di dunia. Oleh yang demikian, janganlah diabaikan anugerah yang diberi kepada anda. Menjaga anugerah Yang Maha Berkuasa dengan baik menandakan kesyukuran kepadaNya.

 

Leave a Comment