Pantang Larang Semasa Hamil. Ibu Mengandung Perlu Tahu!

Pantang Larang Semasa Hamil

Wanita hamil tidak dapat lari daripada pantang larang demi memastikan kesihatan dan keselamatan buat dirinya dan bayi di dalam kandungan. Pantang larang ini harus sentiasa dipatuhi tidak kira samada sebelum atau selepas kelahiran bayi.

Peranan petua lama-lama yang diwarisi oleh nenek moyang sememangnya diakui keberkesanannya dan membuatkan wanita hamil moden hari ini tidak boleh memandang enteng tentang khasiat petua warisan lama masyarakat Melayu.

Kebiasaannya, pantang larang dilihat pada sudut tradisional. Namun, terdapat juga pantang larang dari sudut perubatan moden sebagai panduan para ibu moden hari ini.

Peringkat Awal Hamil – Trimester Pertama (1-3 bulan)

Pada peringkat awal ini, biasanya wanita hamil akan berasa pening dan loya-loya. Hal ini membuatkan mereka berasa tidak selesa dari segi fizikal dan mental.

 • Justeru, dinasihatkan ibu hamil mengelakkan makanan yang meloyakan seperti susu atau makanan-makanan berlemak.
 • Elakkan juga makan atau minum yang menambahkan ketagihan seperti kopi, teh, Milo, coklat, merokok, minum minuman beralkohol dan mengambil dadah.
 • Ubat-ubatan yang meragukan tanpa mendapat kebenaran doktor harus dielakkan termasuk jamu.
 • Digalakkan supaya elakkan makan atau minum yang bersifat tajam dikhuatiri bagi mengelakkan keguguran seperti ikan pari, air tebu, nenas, peria dan air kelapa.
 • Tidak digalakkan berjumpa orang-orang yang menghidap penyakit berjangkit.
 • Bagi ibu hamil yang mengalami pendarahan pada awal kehamilan, digalakkan mengurangkan aktiviti lasak dan banyakkan berehat.

Peringkat Pertengahan, Trimester Kedua (3-6 bulan)

Pada peringkat ini, ibu hamil sudah berasa semakin stabil dari segi emosi dan fizikal. Walaupun akan terasa sedikit lenguh dan sengal pada bahagian pinggang, hal ini masih tidak serius. Senaman ringan yang ringkas digalakkan buat ibu hamil pada peringkat ini dengan berpandukan jurulatih bertauliah atau sumber rujukan lain.

Peringkat Akhir, Trimester Ketiga (6-9 bulan)

Pada peringkat ini, berat badan ibu hamil semakin bertambah dan perut juga menjadi semakin besar. Ibu hamil cukup sekadar melakukan aktiviti ringan seperti berjalan-jalan sambil menghirup udara segar.

Pengambilan air yang cukup sangat diperlukan pada peringkat ini untuk memastikan tubuh ibu tidak terhidrat dan bekalan air ketuban sentiasa mencukupi buat bayi di dalam rahim.

Makan sedikit tetapi kerap untuk mengelakkan muntah disebabkan keadaan bayi yang semakin membesar dan faktor kedudukan ruang perut.

 

Ada apa-apa lagi yang saya tertinggal? Mungkin ada yang tahu pantang larang semasa mengandung untuk orang Cina dan India? Kongsikan di ruangan komen.

Semoga bermanfaat!

11 thoughts on “Pantang Larang Semasa Hamil. Ibu Mengandung Perlu Tahu!”

 1. kalau time hamil minum milo, kopi, teh & susu atau soya…ada kesan ker terhadap anak dalam kandungan….sepanjang tempoh kandungan….

  Reply
  • Boleh minum ketika umur kandungan dah besar.. Kalau di consume ketika umur kandungan masih muda ditakuti akan mengalami keguguran.. Kerana air kelapa berfungsi untuk membersihkan dalaman.. Jadi seeloknya jangan minum ketika awal kandungan.. Tapi ketika 3rd trimester amat digalakkan kerana baik bagi bayi dpt membersihkan dan memutihkan bayi ketika sdh lahir..

   Reply
 2. masa sy tau pgnant baby da 1 msk 2 bln .. dlm ms bln petama tu msh bselera makan .. air kelapa sy mnum .. makan mcm2 .. nenas pn makan .. alhamdullilah .. mnjadi jg baby ..

  Reply

Leave a Comment