10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu!

Ramai perempuan ingat yang dia sudah benar-benar kenal dengan lelaki di sisi mereka. Sebenarnya, ada lagi di sebalik sifat lelaki yang tidak diketahui.

Jom kita bongkar dan baca tentang rahsia lelaki.

Berwajah cantik bukan tiket untuk memenangi hati lelaki
Berwajah cantik bukan tiket untuk memenangi hati lelaki

1. Mahu ‘awek’ cantik, tapi mahu isteri yang bersifat keibuan

Selalu kita dengar lelaki suka perempuan cantik. Pantang nampak perempuan dahi licin, mata tidak berkelip. Namun sebaliknya, perempuan cantik dan seksi itu bukan pilihan utama lelaki itu untuk dijadikan suri rumah. Lelaki biasanya tidak terpikat terhadap wanita disebabkan mereka cantik. Namun, mereka lebih mudah terpikat terhadap personaliti dan ketrampilan seseorang perempuan itu. Kadang-kadang, cantik dalaman itu lebih penting bagi mereka.

 

Lelaki tidak suka selalu terima SMS dari kekasih atau isteri
Lelaki tidak suka selalu terima SMS dari kekasih atau isteri

2. Tidak ‘call’ bukan bermakna tidak sayang

Lelaki tidak suka kalau ‘awek’ atau isteri asyik SMS atau ‘call’ dia. Kadang-kadang, bukannya lelaki tidak baca SMS atau tidak perasan ‘miss call’, mereka sengaja biarkan sahaja. Itu bukan bermakna mereka tidak peduli. Lelaki hanya mahukan ruang peribadi untuk diri sendiri. Lelaki akan cepat rasa rimas bila perempuan mahukan perhatian sepanjang masa.

 

Lelaki tidak kreatif bila berbicara
Lelaki tidak kreatif bila berbicara

3. Tanya soalan yang sama

“Tengah buat apa tu?”, “Dah makan ke?”. Nampak pelik kan? Tapi itu ialah merupakan soalan paling kerap ditanya lelaki ketika mereka menelefon seorang wanita. Masa bercinta boleh cakap lama-lama. Lepas beristeri, 30 saat pun sudah di kira lama.

 

Hargai lelaki yang mementingkan kerjaya dan keluarga
Hargai lelaki yang mementingkan kerjaya dan keluarga

4. Walau fokus tentang kerja, lelaki masih ingat kekasih atau isteri

Lelaki akan sentiasa sibuk dengan pekerjaan mereka sepanjang hari. Namun percayalah, sebelum tidur pasti mereka akan memikirkan mengenai wanita yang mereka benar-benar sayang. Jika telah beristeri sekalipun, walaupun baring di sebelah berkongsi bantal, lelaki akan memikirkan tentang insan tersayang.

 

Lelaki sanggup menidakkan kemewahan untuk diri sendiri
Lelaki sanggup menidakkan kemewahan untuk diri sendiri

5. Utamakan kekasih, isteri, anak-anak, lebih dari diri sendiri

Apabila lelaki benar-benar sayang terhadap seorang wanita, mereka akan mengabaikan semua perbuatan dan sifat negatif yang ada pada wanita tersebut. Orang kata, bila hati sudah buta, semuanya dia percaya. Apabila berkeluarga, bapa atau suami akan mengutamakan yang lain. Diri sendiri tidak penting. Asalkan ‘family happy’, mereka pun ‘happy’.

 

Lelaki mana yang boleh tahan bila terima senyuman manja?
Lelaki mana yang boleh tahan bila terima senyuman manja?

6. ‘Cair’ atau ‘Malu’ dengan senyuman wanita

Tidak kira bila-bila wanita memberikan senyuman manis pada seorang lelaki, terutama sekali orang yang tidak dikenali, hati mereka akan menjadi tidak keruan. Ia mungkin adalah signal yang lain. Ia boleh jadi dua perkara, “Hensem sangat ke aku hari ni?” atau “Eh, aku tak zip seluar lagi ke hari ni?”.

Lelaki semakin pandai menipu dengan adanya 'handphone'
Lelaki semakin pandai menipu dengan adanya ‘handphone’

7. Nombor telefon  perempuan, ‘save’ nama lelaki

Bagi lelaki curang, mereka cuba mengaburi mata dengan menipu pasangan dengan teknik ini. Sudah tentu pasangan tidak akan syak apa-apa bila ada nama lelaki. Namun, banyak kes yang sudah ‘kantoi’. Bak kata pepatah, “Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua”. 

 

Jangan ungkit kisah lama
Jangan ungkit kisah lama

8. Jangan ingatkan kisah lampau

Lelaki amat benci apabila wanita menceritakan mengenai kisah bekas teman lelaki mereka. Ini akan membuatkan mereka rasa tercabar.

Lelaki mudah berpisah
Lelaki mudah berpisah

9. Mempermainkan cinta

Seorang lelaki mampu mencintai wanita untuk jangka masa yang sekejap, kemudian terus melupakan perempuan yang dicintainya itu tanpa merasa apa-apa. Sebaliknya, perempuan sukar untuk jatuh hati. Jika sudah terbit rasa sayang, perempuan akan sayang lelaki itu sampai bila-bila. Pelik kan?

 

"Jom jumpa mak ayah awak!"
“Jom jumpa mak ayah awak!”

10. Kalau berani, masuk meminang!

Apabila seorang lelaki bersedia untuk berjumpa ibubapa kekasih mereka, ini menunjukkan mereka benar-benar serius. Lelaki yang hanya main-main tidak akan pergi sejauh ini. Mereka cuma ingin ambil kesempatan. Apabila lelaki telah menyuarakan niat murni ini, jangan tangguh-tangguh. Ini bermakna beliau sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab.

 

Rahsia lelaki yang perempuan perlu tahu
Rahsia lelaki yang perempuan perlu tahu

Kesimpulan

Banyak lagi sifat lelaki yang sukar bagi kaum wanita memahaminya. Walau apa pun yang berlaku, terima pasangan anda seadanya. Kalau anda sudah berkahwin, jangan lupa ketahui tanda-tanda suami curang.

9 thoughts on “10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu!”

  1. Ingin mencari lelaki yang bertoleransi dan bertanggungjawab? Carilah lelaki yang menyayangi tuhannya Allah SWT, pasti dia tiada masalah untuk dia mencintai isteri dan anak-anaknya. 😀

    Reply
  2. lelaki ni ego. bila sayangkn seseorang tak suka nak tunjuk. perempuan pula bila tahu dia disayangi jadi mengada ngada.

    Reply

Leave a Comment