Rawatan Rambut Gugur Selepas Bersalin. 8 Petua Yang Mujarab & Berkesan!

Rawatan Rambut Gugur

Selepas melahirkan permata hati, dalam tempoh 1 bulan hingga 5 bulan kebanyakan wanita mula risau tentang rambut mereka. Hampir kebanyakan wanita akan mengalami masalah keguguran rambut selepas bersalin. Pelbagai syampu dan rawatan rambut telah dicuba, namun masalah ini seolah-olah tiada solusinya. Jika ada masa, baca tulisan Dr Sorya A Aziz dari Kementerian Kesihatan Malaysia tentang penjagaan rambut.

Selain petua rambut gugur selepas bersalin menggunakan santan, ada 8 lagi petua warisan Melayu yang boleh dicuba dan tidak dapat dinafikan kemujarabannya. Tidak perlu beli apa-apa produk di pasaran. Gunakan petua tradisional untuk merawati dan mengatasi masalah rambut gugur ini. Elakkan rambut dari terus gugur dan gugur. Murah dan berkesan!.

1. Limau Nipis dan Putih Telur

Perahkan tiga biji limau nipis. Campurkan dengan dua biji putih telur. Ratakan di seluruh bahagian rambut. Biarkan selama dua jam. Kemudian, baru cuci bersih. Ini antara rawatan rambut gugur yang paling mudah.

2. Guna Halba

Rendam segenggam halba dan beberapa keping buah sintok selama dua hingga tiga jam. Kemudian, rebuskan hingga air rebusan berubah warna menjadi warna perang pekat. Biarkan sejuk. Selepas itu, ramaskan ramuan tersebut hingga hancur dan lumurkan pada rambut. Biarkan selama beberapa minit dan bilas dengan air bersih. Amalkan sekali pada setiap minggu.

3. Guna Lobak Merah

Lobak merah diparut halus. Kemudian, campurkan dengan minyak kelapa dan sapu rata pada bahagian rambut. Basahkan tuala kecil dengan air panas dan perapkan bahagian rambut.

4. Guna Daun Serai

Harus diingat, serai bukan digunakan untuk memasak tomyam sahaja. Banya lagi kegunaannya, iaitu salah satunya ialah digunakan sebagai salah satu cara rawatan rambut gugur. Cukup mudah caranya. Tumbuk segenggam daun serai hingga lumat. Kemudian, masak dengan secawan air hingga berwarna kekuningan. Sejukkan air rebusan tersebut. Usapkan air tersebut perlahan-lahan ke seluruh bahagian kepala. Amalkan selama dua minggu bagi melihat kesannya.

5. Guna Lidah Buaya, Bunga Raya dan Litup Bumi

Ambil lendir daun lidah buaya, lendir pokok bunga raya dan lendir pokok litup bumi. Masukkan kesemuanya ke dalam satu bekas. Campurkan sedikit minyak zaitun ke dalam semua adunan lendir pokok. Kemudian, sapu di seluruh bahagian rambut selepas mandi malam/petang dan bungkuskan kepala dengan tuala selama 30 minit. Pada keesokan pagi, semasa mandi barulah cuci dan bilas rambut. Amalkan sekali pada setiap minggu. In Shaa Allah, rambut tidak gugur dan lambat beruban.

Bagi sesiapa yang tidak tanam lidah buaya, bunga raya dan litup bumi di kawasan rumah, tentu agak sukar untuk mencuba rawatan rambut gugur ini. Apa-apa pun, kalau mahu seribu daya. Boleh cuba tanya jiran-jiran yang ada tanam.

6. Guna Kacang Hijau

Rebus segenggam kacang hijau tetapi jangan sampai air rebusannya kering. Biarkan air tersebut sejuk. Sebelum tidur, sapukan air tersebut pada akar rambut. Basuh rambut pada keesokan paginya. Boleh diamalkan pada setiap hari. Tentu sekali ini rawatan rambut gugur tradisional yang sangat mudah.

7. Guna Santan Kelapa

Parut sebiji kelapa, perah dan ambil santannya. Masak santan sehingga mengeluarkan minyak dan biarkan sejuk. Rawatan rambut gugur ini mesti menggunakan santan yang sudah sejuk. Ratakan di seluruh bahagian kepala dan biarkan semalaman. Keesokan paginya, barulah rambut dibilas bersih.

8. Guna Limau Nipis dan Telur Ayam

Ini rawatan rambut gugur yang lebih kurang sama dengan yang nombor 1. Cuma petua ini tidak perlu perah limau nipis. Potong beberapa biji limau nipis dan kemudian tenyehkan pada kulit kepala. Kemudia, telur ayam dipecahkan dan disapu pada bahagian kulit kepala yang bermasalah. Bungkuskan kepala dengan kain tuala selama beberapa jam sebelum dibasuh.

Selamat mencuba!

1 thought on “Rawatan Rambut Gugur Selepas Bersalin. 8 Petua Yang Mujarab & Berkesan!”

  1. Info yang menarik. Sekadar berkongsi maklumat, untuk mengatasi masalah rambut gugur, para saintis di Columbia University of Medical Centre telah menggunakan sejenis ubat untuk merencatkan aktiviti enzim Janus kinase (JAK). Ubat ini disapukan ke atas kulit kepala dan saintis mendapati rambut akan mula tumbuh pada bahagian kepala yang botak. Ubat ini sebenarnya telah diluluskan oleh US Food and Drug Administration (FDA) untuk rawatan penyakit di dalam darah dan penyakit rheumatoid arthritis. Kini, ia sedang di dalam fasa akhir kajian untuk menentukan bahawa ia selamat untuk digunakan kepada orang awam yang mempunyai masalah keguguran rambut atau rambut botak.

    Reply

Leave a Comment