Poligami Di Malaysia. Apa 2 Syarat Penting Yang Suami Perlu Tahu?

Poligami di Malaysia

Kami pasti topik ini akan mengundang kemarahan dari para isteri di luar sana.  Artikel dari JAKIM ini akan memfokuskan kepada isu poligami di Malaysia kerana ia sering menimbulkan pro dan kontra di dalam masyarakat termasuk di kalangan umat Islam.

Tambahan lagi, poligami di Malaysia adalah isu hangat yang jarang dibincangkan secara terbuka. Jika isu poligami di Malaysia ini dibincangkan secara terbuka sekalipun, ramai yang mencebik bibir walaupun tahu ia perkara yang halal.

Kaum lelaki mendabik dada mendakwa poligami sebagai hak mereka, manakala kaum wanita pula berkeras enggan dimadu dengan berbagai-bagai alasan. Lantaran itu topik ini cuba digarap dengan melihat konsep poligami mengikut hukum syarak dan perlaksanaannya mengikut undang-undang syariah di Malaysia.

Sekali lagi diberitahu, ini adalah informasi dari JAKIM dan bukan tulisan kami sendiri. Kami bukan suka-suka menulis tentang tajuk hangat poligami di Malaysia ini. Ini adalah sekadar perkongsian. Jika ingin tahu maklumat penuh kandungan PDF ini, sila ke perenggan terakhir artikel ini. Mari kita lihat, apa  2 syarat poligami di Malaysia.

 

1. Berkemampuan Untuk Menanggung Nafkah Isteri-isteri

Suami berkewajipan menanggung nafkah isteri zahir dan batin tidak kira sama ada dia mempunyai seorang isteri atau lebih. Nafkah zahir yang dimaksudkan di sini ialah dari aspek makan-minum, pakaian, kediaman dan perubatan. Nafkah batin pula ialah suami berkeupayaan dalam memberi layanan seks kepada isteri. Di dalam Mazhab Syafi’e, terdapat dua pendapat mengenai kadar pemberian nafkah kepada isteri iaitu :

 1. Melihat keadaan suami sahaja tanpa mengambil kira keadaan isteri,
 2. Melihat keadaan kedua-dua suami dan isteri iaitu dinilai menurutkesanggupan suami dan perlu diberi menurut keadaan isteri.

Dalam hal ini pendapat kedua adalah lebih sesuai dan menepati konsep keadilan memandangkan dalam banyak keadaan seseorang suami itu mempunyai isteri yang datang dari berbagai-bagai status kedudukan yang berbeza. Abu al- ‘Aynayn dalam buku al-Ziwaj wa al-Talaq fi al-Islam berpandangan bahawa sebarang penambahan boleh diberikan kepada salah satu isteri dalam soal pemberian nafkah. Walaupun begitu ia tidak boleh diamalkan jika boleh membawa kepada perselisihan dan tidak puas hati di antara isteri.

Dengan kata lain, jika ingin berpoligami di Malaysia, lelaki mestilah individu yang mampu dari segenap sudut.

2. Berlaku Adil Kepada Isteri-isteri

Menurut Abu al-‘Aynayn, keadilan bermaksud penyamarataan terhadap semua isteri tanpa wujud pilih kasih di antara mereka. Ia termasuk interaksi yang baik di antara suami isteri yang meliputi perbuatan, tutur kata dan akhlak. Keadilan ini wajib dijelmakan di dalam perkara-perkara ikhtiari dan lahiriah yang melibatkan beberapa aspek iaitu nafkah, pakaian, penempatan, giliran bermalam dan musafir.

Perasaan dan kasih sayang pula tidak termasuk di dalam tuntutan keadilan kerana ianya di luar kawalan manusia dan bersifat relatif. Walaupun begitu suami tetap dilarang daripada menzahirkan secara jelas tentang perbezaan ini berdasarkan kepada firman Allah SWT dalam surah al-Nisa’, ayat : 129

 

poligami-surah-an-nisa-ayat-129

Mafhumnya :

“Dan kamu tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isteri kamu sekalipun kamu bersungguh-sungguh (hendak melakukannya). Oleh itu janganlah kamu cenderung (berat sebelah kepada isteri yang kamu sayangi) sehingga kamu biarkan isteri yang lain seperti tergantung (di awang-awangan). Jika kamu memperbaiki (keadaan yang pincang itu), dan memelihara diri (daripada perbuatan yang zalim), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.”

2.1. Adil Dalam Menyediakan Kediaman

Sebagaimana pemberian nafkah, suami juga perlu menyediakan tempat tinggal isteri baik dalam keadaan monogami atau poligami. Apabila berpoligami, kediaman isteri seboleh-bolehnya hendaklah diasingkan sebagai suatu inisiatif untuk mengelakkan perselisihan keluarga dan perasaan cemburu menular di kalangan isteri. Menurut ‘Abd al-Nasir Tawfiq al-‘Attar dalam bukunya Ta’addud al-Zawjat min al-Nawahi al-Diniyyah wa al-Ijtima’iyyah wa al-Qanuniyyah, pengasingan ini bergantung kepada kemampuan seseorang suami yang mana tidak semestinya disediakan sebuah rumah untuk setiap isteri bahkan dibolehkan juga disediakan bilik-bilik berasingan dalam satu rumah yang sama.

Walaubagaimanapun dari segi psikologi, menempatkan isteri-isteri dalam rumah yang sama akan memudahkan mereka berselisih faham yang boleh melukakan perasaan.

Jika benar si suami menepati syarat poligami di Malaysia, berusahalah untuk sediakan rumah untuk setiap seorang isterinya. Begitu lebih mudah.

2.2. Adil Dalam Giliran Bermalam

Suami wajib menentukan kadar giliran bermalam yang adil di antara isteri- isterinya tanpa mengira sama ada isterinya itu isteri muda, isteri tua dan sebagainya. Suami berdosa jika memberikan giliran lebih banyak kepada salah seorang isteri berbanding dengan isterinya yang lain.

Walaubagaimanapun ‘Abd al-Nasir Tawfiq al-‘Attar berpandangan kelonggaran boleh diberikan pada malam-malam awal perkahwinan dengan isteri baru tanpa perlu diqadha balik kepada isteri tua. Ini berdasarkan kepada hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan dari Anas r.a. dengan katanya :

poligami-hadis-nabi-riyawat-anas

Mafhumnya :

“ Di antara sunnah ialah apabila seorang lelaki berkahwin dengan anak dara lalu dia bermalam dengannya selama tujuh malam. Sekiranya janda, selama tiga malam ”.

(Riwayat Muslim)

Di samping itu keadilan dalam giliran malam ini masih juga relatif sifatnya dan perlu dinilai mengikut situasi seseorang isteri. Ia boleh dilonggarkan apabila ada kerelaan daripada mana-mana isteri tersebut. Ini berdasarkan kepada hadis Nabi SAW yang diriwayatkan dari al-Bukhari :

poligami-hadis-nabi-riwayat-al-bukhari

Mafhumnya :
“ Sawdah telah memberikan giliran beliau kepada Aisyah dan Rasulullah telah bermalam bersama Aisyah dengan giliran beliau dan Sawdah ”.

 

2.3. Adil Dalam Musafir

Munurut pendapat Imam Syafie, suami wajib membuat undian di antara isteri- isteri sekiranya beliau menginginkan salah seorang dari mereka menemaninya bermusafir. Dengan itu suami tidak wajib menggantikan giliran bermalam kepada isteri yang sepatutnya mendapat hak pada masa musafirnya.

Berbeza keadaannya jika undian tidak dibuat dan tiada kerelaan mana-mana isteri, suami wajib mengqadha giliran bermalam kepada isteri yang tidak memperolehi haknya pada masa musafir tersebut. Perkara berkenaan undian ini disebut oleh Aishah r.a. menerusi hadis riwayat al-Bukhari :

poligami-hadis-nabi-riwayat-aisyah

Mafhumnya :

“ Nabi SAW apabila keluar bermusafir, baginda akan menjalankan undian di antara isteri-isterinya ”.

Bagaimanapun mazhab Hanafi berbeza pandangan dalam hal ini dengan mengatakan suami tidak wajib membuat undian untuk memilih isteri yang menemaninya ketika musafir.

Harapan kami

Sudah selesai membaca artikel ini keseluruhannya tentang poligami di Malaysia? Fikir baik-baik, besar atau tidak tanggungjawab bila beristeri lebih dari satu? Mampukah suami melakukan semua perkara ini. Walaupun dua sahaja, ia sungguh berat. Walaupun poligami di Malaysia nampak satu status simbol kejayaan bagi lelaki, jangan lupa bahawa tanggungjawabnya juga besar!

Masih lagi ada keinginan untuk berpoligami? Walaupun cuma ada 2, adakah syarat poligami di Malaysia itu mudah? Jangan sampai berikan alasan sukar untuk poligami di Malaysia, dan lari ke sempadan untuk menjadikan ia hubungan yang ‘halal‘. Yang mudah, kita permudahkan.

Jika anda antara orang yang terus ‘skip’ ke bahagian perenggan terakhir untuk dapatkan informasi tentang poligami di Malaysia dari JAKIM berbentuk PDF, boleh download di sini.

Semoga bermanfaat!

7 thoughts on “Poligami Di Malaysia. Apa 2 Syarat Penting Yang Suami Perlu Tahu?”

 1. Mmg ramai yg xlayak pun tp tetap berpoligami…cer teka sbb apa…sunnah nabi ke nafsu sendiri…xramai yg ikut sunnah…xramai yg adil…pastu siap memburuk burukkan isteri yg tu yg ni…xpandai xreti jg hati suami…cer teka nape…kalu betul xpandai itu ini..atas sbb ape dulu akadkan dia sbgai suri…bkn marah tp sedih kecewa…semuanya silap wanita…semuanya silap isteri…semuanya buruk isteri…ingatlah masa mula bercinta semuanya terima …Semuanya ok…so cuba fikirkan balik…dulu tu kahwin kerana Allah ke…kerana nafsu jgk…itu yg silapnya kan…

  Reply
  • skrg,,,semua kawin sb nafsu…HARAM kawin kalu xde nafsu,,kwin bini 1st pun sb apa? nafsu gak kn..xkn la bini 1st xde nafsu..logik la sikit..korang ni prempuan nk buruk2 kn poligami sdgkn yg slh xsemua lelaki cmtu,,tula terlalu otak FAIRLYTALES MELAYU..mcm bwng putih bwng merah..

   Reply
 2. Spa dlm islam ada kebaikan cma manusia je yg bt x baik ..krana salah msnusia jgn lh smpai salah agama …..itu brbuatan yg bodoh .

  Dlm hal allah ajak manusia yg melalui prkara ini bersabar …..smua ini ada lh ujian allah dn ssungguh nya org yg brsabar je yg brjaya …

  Ssnguhnya allah bri ksusahan dsn kepayahan hnya smata mata mnguji sejauh mna ke sabaran munusia itu dapat brsabar dn

  Kmudian itu allah balas dgn ksenangan pd mrka2 yg brsabar…surah alam nashroh laka sodorok

  Ada kh kite nk prcaya atau tidak.

  Reply
 3. saya telah dimadukn suami. mereka telah bernikah pada 1/6/2012 di yala thailand …..wanita itu warganegara thailand..(saya jumpa sijil nikah mereka). saya hanya mengetahui perkara ini pada 24/4/2014. pada ketika itu mereka telahpun mempunyai 2anak perempuan (kedua dua warganegara thailand). berkali kali saya menyoal suami ttg perkara ini..akhirnya suami mengaku yg mereka menikah ketika perempuan itu sedang hamil (tapi katanya mereka menikah lagi sekali slps perempuan tu habis pantang…itu yg suami beritahu). tambah hancur luluh hati saya bila ketahui bahawa perempuan itu adalah ‘ayam’ yg suami langgan di betong thailand dari thn 2010 lagi. selama bertahun tahun saya percaya suami outstation bekerja…deliver barang lah..hantar pekerja la…tengok tapak la..mati2 saya kena tipu. rupa2nya ke betong thailand main ‘ayam’. kehidupan saya dan suami tidaklah semewah mana….kami dikurniakn 4 org cahayamata 2boys 2girls.. kebanyakan keperluan dibawah tanggungan saya… saya sedar suami tidak berkemampuan….saya mempunyai pendapatan yg agak tinggi..mungkin itu salah satu sebab suami lalai dan lali sebab saya menanggung semuanya..tapi, kerana kasih dan sayg saya sabar dan sentiasa berdoa suami akan bertambah rezekinya…tapi, apabila segalanya terbongkar….saya sgt2 kecewa. alhamdulillah….keputusan saya utk pergi dari hidup dia bukanlah keputusan yg salah..saya sgt2 bersyukur…sekarang ni saya lebih tenang..kehidupan dah stabil…pada awalnya saya fikir saya tak mampu hidup tanpa dia…rupa2nya sebaliknya …my life is much more better without him…alhamdulillah…rumah dan kereta atas nama saya…jadi proses penceraian berjln lancar kerana tiada perbalahan ttg harta sepencarian (memandangkn mmg segalanya saya yg bayar) dan hak jagaan anak adalah pada saya…
  kini saya di tanah suci mekah..bekerja di sini sebagai jururawat…4bulan sekali saya akan pulang ke tanah air…anak2 dibawah jagaan mak di kampung…tidak pernah sekali bekas suami memberi nafkah atau menelefon anak2 selepas kami bercerai…nafkah idah pun tiada satu sen pun yg diberi….astaghfirullah…hanya allah yg membalasnya…alhamdulillah…11tahun melayari bahtera rumah tangga…3/4/2004-13/4/2015…saya menerima ini sebagai dugaan kecil yg allah turunkn pada saya yg lalai mencintai-Nya…ampunkn aku ya allah….YANG SEDIH ITU SEMENTARA..YANG BAHAGIA ITU JUGA SEMENTARA…DUNIA INI SEMENTARA…YANG HAKIKI ITU AKHIRAT..TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK AKHIRAT…..ASSALAMUALAIKUM…….

  DARI TANAH SUCI MAKKAH…..MARIANA..menghitung hari utk pulang bertemu anak2 syurgaku….

  Reply
 4. bagaimana hendak mengetahui yang bakal suami masih bujang atau sudah berkahwin ..kerna masa kini banyak perempuan telah tertipu Dan menjadi isteri no 2/³

  Reply

Leave a Comment