Waktu Subur Wanita & Cara Cepat Hamil

Waktu Subur Wanita

Kebanyakan pasangan yang berkahwin memperolehi zuriat tanpa sebarang kesukaran atau masalah serta tidak perlu menunggu masa yang lama. Namun begitu, satu daripada enam atau tujuh pasangan ini akan mengalami masalah dan secara perubatannnya ia dipanggil sebagai subfertiliti.

 

Definisi waktu subur

Definisi ini bermaksud kesukaran untuk hamil walaupun telah melakukan hubungan seks secara tetap tanpa pelindung selama dua tahun. Bagaimanapun rawatan biasanya akan diberikan selepas setahun berkahwin. Ini tidak termasuk pasangan yang mempunyai masalah organ seksual yang tidak berfungsi kerana tidak mampu untuk menghasilkan atau mengekalkan ereksi atau ejakulasi.

Kenapa tidak subur?

Salah satu daripada sebab utama ketidaksuburan adalah kerana pasangan hanya mula merancang untuk menambah bilangan ahli keluarga pada usia yang lewat. Ini adalah faktor utama bagi wanita, di mana kadar kesuburan menurun dengan peningkatan usia. Bagi wanita yang berumur di antara 35 hingga 39 tahun peluang untuk hamil akan berkurangan separuh daripada wanita yang berumur di antara 19 hingga 26 tahun.

Kalkulator Waktu Subur

Bagaimanakah cara kira waktu subur?

Untuk memudahkan membuat kiraan waktu subur wanita, kami menyediakan ‘tool’ mudah ini untuk rujukan anda semua.

Selamat mencuba dan cepat hamil! Panjatkan doa banyak-banyak pada Allah.

[ovulation-predictor]

Sumber: Dr. Kannappan a/l AL Palaniappan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Leave a Comment